13 juli 2024
Seloken Zoc släpper ut den aktiva substansen över lite längre tid. 
Seloken Zoc släpper ut den aktiva substansen över lite längre tid. 

8 116

Lästid (cirka): < 1 minut

Motsvaras metoprolol av Seloken eller Seloken Zoc?

Seloken (Zoc) kan ju numera även heta Metoprolol. Men motsvarar Metoprolol Seloken eller Seloken Zoc? Jag antar att det motsvarar Seloken Zoc eftersom det i FASS står att Metoprolol är en depottablett. Vad finns det då för “ersättningspreparat” för bara Seloken?

Dessutom undrar jag om det är skillnad på Metoprolol Actavis depottablett och Metoprolol GEA retard depottablett (blir det inte lite kaka på kaka med både retard och depot i namnet)?

Carl

Seloken och Seloken Zoc är olika varianter av samma läkemedel, där det senare släpper ut den aktiva substansen över lite längre tid. 

Vad metoprolol motsvarar beror helt enkelt på vad de olika tillverkarna kallar sina preparat. Men generellt motsvarar metoprolol Seloken.

Enligt FASS heter de preparat du nämner Metoprolol Actavis och Metoprolol GEA Retard. De är båda depottabletter och fungerar likadant – de frisläpper sitt läkemedel över en längre tid.

Seloken är produktnamnet från AstraZeneca som innehåller substansen metoprolol. Metoprolol är inte längre skyddat av patent, utan är utsatt för så kallad generisk konkurrens – det finns alltså många olika tillverkare av läkemedel som innehåller metoprolol.

Seloken Zoc släpper ut läkemedlet under en längre tid

Alla dessa läkemedel som heter Zoc och Retard i namnet är speciella tabletter som släpper ut läkemedlet under en längre tid. Tabletten är uppbyggd på ett speciellt sätt så att den inte faller sönder så snabbt. Det är bra vid behandling av just högt blodtryck, så att du får en jämnare frisläppning av läkemedlet under en längre tid.

Eftersom de allra flesta patienter använder depottablett, med frisättning över längre tid, är det också den som säljer mest. Därmed är det också den som är mest attraktiv för andra tillverkare att tillhandahålla.

Därför finns det, vad jag kan se i FASS, inget annat ”rent” alternativ till metoprolol än Seloken (utan Zoc).

LÄS MER

Så skyddar omega 6 mot hjärtkärlsjukdom och för tidig död

 

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 6 november 2020 @ 20:21

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Dela det här med dina vänner

2 svar

 1. Hej. Har nyss fått Metoprolol som hjälp vid migrän. Är skeptisk och rädd för biverkningarna. Jag undrar nu om jag kan “vänja kroppen” genom att ta en liiiiten bit per dag för att känna efter hur just jag reagerar på medicinen. Jag har också andra mediciner som Trombyl,
  Renitec, och Zomig. Allt för migränen. Jag tar Zomig varje dag.

  1. Utan att veta mer än du skriver ovan ska du inte ta Zomig varje dag. Det är en medicin du ska ta när du känner att ett anfall är på gång att starta. Trombyl har vad jag vet ingen effekt mot migrän, inte heller Renitec, som används för att behandla högt blodtryck och hjärtsvikt. Eventuellt kan det vara för att sänka blodtrycket vilket skulle kunna ha en postiv effekt på din migrän. Metoprolol i låg dos används som underhållsbehandling för att motverka migrän. Det är inga konstigheter och med den låga dos som det förskrivs i vid migrän är risken för biverkningar mycket liten.
   Prata med din läkare men mitt förslag är att ta Metoprolol enl läkarens ordination och bara ta Zomig när du känner att ett anfall är på gång.
   /Fredrik

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

13 juli 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.