14 juli 2024
krockar

668

Lästid (cirka): < 1 minut

Fungerar pappas mediciner eller krockar de?

Min pappa har KLL (kronisk lymfatisk leukemi) sedan 15 år tillbaka och har börjat få immunstärkande infusioner med gammaglobulin en gång per vecka sedan två månader tillbaka. Har en ny hjärtklaff sedan fem år. Han motionerar mycket, i form av promenader i rask takt i snitt fem ggr per vecka, runt 10-12 km varje gång. Har aldrig haft problem eller medicinerat mot högt blodtryck men har nu fått högt blodtryck (160/105) och har blivit ordinerad en tablett Losartan per dag.

Han tar också Waran eftersom han fick en ny klaff, Simvastatin i förebyggande syfte, samt omeprazol mot ett bråck på magmunnen sen många år tillbaka.

Nu undrar jag om de här medicinerna passar ihop eller om de krockar?

Sen undrar jag varför man inte tagit fler prover för att försöka förstå varför han helt plötsligt fått högt blodtryck? Skulle man inte tagit typ ämnesomsättningsprov eller njurprover före ordinationen av blodtrycksmedicin? Är inte överviktig alls. Han har aldrig rökt och är ytterst måttlig med alkohol, något glas vin till maten på helgen och nån enstaka öl. Starksprit så gott som aldrig.

Har haft huvudvärk mycket sist månaderna och nackvärk. Vaknat med huvudvärk. Imovane blev utskrivet mot min nackvärk och tänkt man skulle slappna av så skulle värken försvinna och jag tar 5 mg varje kväll.

Mullvad

Jag kan inte hitta några allvarligare och/eller kliniskt relevanta krockar/interaktioner mellan dessa läkemedel. Med andra ord bör det gå bra att ta dessa tillsammans, inklusive losartan.

Huvudvärk kan vara ett tecken på högt blodtryck. Varför de inte tagit andra prover kan jag inte svara på. Men normalt ska man ha ett förhöjt blodtryck vid flera efter varandra följande läkarbesök innan behandling sätts in. Ibland gör man också en 24-timmars mätning av blodtrycket för att se hur det varierar under dygnet. Om detta inte har gjorts tycker jag att ni ska prata med läkaren om det.

Inga kliniskt relevanta krockar mellan läkemedlen

Normalt tar man inte ämnesomsättningsprover eller njurprover innan man sätter in behandling för högt blodtryck. Om det inte finns skäl att misstänka att det behövs. Uppenbarligen har läkaren inte gjort den bedömningen här.

Losartan är ett välkänt och välstuderat läkemedel för att sänka blodtrycket.

LÄS MER: Allt du behöver veta om interaktioner

 

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 27 november 2017 @ 08:02

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

14 juli 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.