15 juli 2024
Doxyferm
Du bör ta det lugnt med alkohol när du behandlar med Doxyferm. Foto: prostooleh - www.freepik.com

2 125

Kan jag dricka alkohol när jag tar Doxyferm?

Jag har en enveten infektion som sitter i bihålorna. Efter en lång och grundlig undersökning fick jag antibiotika av läkare; Doxyferm. 
Jag hade planerat att gå ut med kompisarna imorgon lördag och jag undrar om det går bra att dricka alkohol när jag tar Doxyferm?

Johan

I Fass står det att alkohol förkortar halveringstiden för Doxyferm (doxycyklin). Det innebär att substansen bryts ned snabbare än den vanligtvis gör i kroppen.
Enligt två olika databaser för interaktioner/krockar mellan läkemedel framgår det att ”halveringstiden för doxycyklin kan bli kortare och plasmakoncentrationerna kan falla under terapeutisk nivå hos alkoholister.”
Rekommendationen i en av dessa databaser är att: ”Interaktionens kliniska betydelse har inte fastställts. Interaktionen förefaller att endast vara relevant hos alkoholister. Det finns inget som antyder att måttliga mängder alkohol skulle ha kliniskt relevant effekt på plasmakoncentrationen av tetracykliner hos icke-alkoholister.”
Även om det står att halveringstiden förkortas (vilket gör att effekten försämras) har detta alltså sannolikt ingen större klinisk effekt om du inte är alkoholist.
Min bedömning är att du kan dricka alkohol, men du bör ta det lugnt med alkoholen när du behandlar med Doxyferm (doxycyklin). 
LÄS MER: Kan jag dricka alkohol när jag tar antibiotika?
 

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 26 november 2021 @ 13:25

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

15 juli 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.