Nyttans växter
Nyttans växter

311

Bokrecension: Nyttans växter

Jag köpte en bok för en tid sedan, Nyttans växter av Kerstin Ljungqvist. Visste inte så mycket om den mer än vad jag kunde läsa på internetbokhandlarnas sidor. Men vilken bok det är.

Nyttans växter kallas de växter som är eller har varit i människans tjänst: till mat och medicin, kläder och redskap, färg och kosmetika, kärleksmedel och ritualer. I boken beskrivs ca 1 250 växter och deras användning förr och nu, folktro, sägner och namnens betydelser. Boken är unik eftersom den omfattar i stort sett alla växter som har eller har haft användning i Norden. Det är träd och buskar, örter och krukväxter, lavar, mossor och alger.

Jag köpte en bok för en tid sedan, Nyttans växter av Kerstin Ljungqvist. Visste inte så mycket om den mer än vad jag kunde läsa på internetbokhandlarnas sidor. Men vilken bok det är.

Det är inte vilken bok som helst det här:

  • Den väger sina modiga 1,8 kg
  • Klockar in på 592 sidor
  • Innehåller 1360 arter och 1071 växtbeskrivningar

Växterna är ordnade i bokstavsordning efter de svenska namnen och bokstavsflikar i kanten gör det lätt att hitta den växt man söker. I en särskild del förklaras ord, namn och begrepp och i slutet av boken finns en avdelning där växterna grupperas i olika användningsområden, t.ex. växter som hjälper mot huvudvärk eller illamående, växter som man kan göra lim eller papper av eller växter som kan användas som sötningsmedel, sallad, kryddor eller te.

Boken inleds med en historik över den svenska odlingen och insamlingen av medicinalväxter till apoteken. Utgångspunkten är Johannes Henrikssons verksamhet i Dals Rostock, Dalsland, kring förra sekelskiftet. Han var en av sin tids främsta experter på området och ägnade sig dessutom åt folklivsforskning. I boken finns många citat från hans uppteckningar om växternas användning.

Det är en fantastiskt fin bok, vackert illustrerad med både fotografier och illustrationer, och ett rikt textmaterial som beskriver växterna och vad de kan användas till. Jag gillar också att Kerstin Ljungqvist är nyanserad i sina beskrivningar och inte menar att växter är ofarliga och kan bota allt.

Detta är nog så nära det går att komma en komplett bok om svenska nyttoväxter. Ska du bara köpa en sådan bok – köp denna

 

Jag köpte en bok för en tid sedan, Nyttans växter av Kerstin Ljungqvist. Visste inte så mycket om den mer än vad jag kunde läsa på internetbokhandlarnas sidor. Men vilken bok det är.


Författaren Kerstin Ljungqvist är mellanstadielärare i grunden men arbetar nu som egen företagare. Under sommarhalvåret driver hon den välbesökta Örtagården i Dals Rostock. Under resten av året arbetar hon bland annat med illustration, måleri, grafisk formgivning, kalligrafi och sömnad. Boken har hon illustrerat och formgivit själv samt givit ut på eget förlag.

Finns att köpa bland annat hos Adlibris.


LÄS MER: Vad är det för skillnad mellan havtorn och hagtorn?

 

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fredrik Hed

svarar på dina 
läkemedelsfrågor

Fredrik Hed är apotekare och besvarar frågor om läkemedel, kosttillskott och naturmedel.

Missa ingen viktig information

Gör som tusentals andra och prenumerera på våra nyhetsbrev. Det är gratis!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med alla inlägg från senaste veckan. Ibland kommer också specialutskick om specifika ämnesområden.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Liknande artiklar

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

14 december 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.