Jag får ofta frågan om hur man ska/kan byta antidepressiv medicin – alltså från ett antidepressivt läkemedel till ett annat. Eller hur man ska trappa ner dosen och fasa ut ett antidepressivt läkemedel för att sluta helt och hållet. Därför kommer här en text om just utbyte av antidepressiva.
Det kan ta ganska lång tid för att antidepressiva läkemedel ska uppnå sin effekt, 2-3 månader är inte ovanligt. Dessutom uppnås ofta full effekt efter runt 6 månader. Under den tiden är det inte ovanligt att man till en början faktiskt känner sig sämre, när man egentligen tror att man ska känna sig bättre, när man påbörjar antidepressiv behandling. Det är just på grund av att det tar tid för medicinerna att uppnå effekt.
Som en följd av detta tar det också tid att avsluta en antidepressiv behandling. Medicinen påverkar signalsubstanser i hjärnan, processer som det tar tid att ställa om.
Utfasning/uttrappning i syfte att avsluta behandlingen kan också ta lång tid. Ofta sänker man dosen i små steg och ligger på den nya dosen 2-3 veckor innan man sänker ner till nästa lägre dos.
OBS! Du ska inte fasa ut och avsluta din behandling utan att först prata med din läkare.
Den holländska sajten Psychiatrienet.nl, som drivs av en psykiater, har sammanställt en tabell som ”tydligt” visar hur man byter mellan olika antidepressiva läkemedel.
Du gör så här:
- Börja med att hitta ditt läkemedel på den vänstra axeln, t ex sertralin.
- Hitta sedan det läkemedel som du vill eller ska byta till på den övre axeln, t ex mirtazapin.
- Placera pekaren där dessa rader möts. Färgen byter till rött. Klicka för att komma vidare.
Texten på sidan som kommer upp förklarar på engelska hur du kan gå till vidare. Du får tydliga instruktioner om ev. nedtrappning av nuvarande behandling inför bytet samt hur ett byte går till.
Observera att du INTE ska göra detta på egen hand utan att först prata med din läkare.
Syftet med tabellen är att erbjuda en guide för läkare och farmaceuter för att byta antidepressiv medicin. Tabellen innehåller den viktigaste informationen – dock inte all information som måste tas hänsyn till för en framgångsrik behandling. Tabellen innehåller inte heller samtliga antidepressiva medel, bara de vanligaste.
Det bör noteras att tabellen endast innehåller allmänna råd. Avvikande ämnesomsättning, andra sjukdomar, äldre personer etc behöver ofta skräddarsydd farmakoterapi/läkemedelsbehandling!
Det finns en bra bok som också tar upp det här med utsättning, utfasning, uttrappning och byte av läkemedel. Den heter Fas-UT och är skriven av den Skellefteåbaserade läkaren Claes Lundgren.
LÄS MER
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.
3 svar
Hej.
Jag har ätit citalopram 20mg i 5,5 år men bytte för 8v sedan till fluoxetine 20mg.Första 4v mådde jag bra,sov dåligt och var lite forcerad men läste det var vanliga biverkningar.Sedan efter det började jag få huvudvärk,är jätte trött och mår illa varje dag men även fått mer morgonångest som jag vaknar av.Kan biverkningar komma så sent som i V5,6,7,8?Är det normalt må så här?
Jag har i princip samma fråga, byte från ecitalopram till fluoxetin. Första dagarna nu och har mycket ångest. Är det insättning från fluoxetin? Äter även voxra. Går det att kombinera med fluoxetin?
Hej Maria, du har fått svar på mailen.