14 juli 2024
Du kan normalt ta Pronaxen så länge som du behöver det, om du inte får biverkningar.
Du kan normalt ta Pronaxen så länge som du behöver det, om du inte får biverkningar. Foto: pvproductions on Freepik

273

Lästid (cirka): 3 minuter

Hur länge kan jag ta Pronaxen?

Jag har fått utskrivet Pronaxen 500 mg av läkaren för en reumatisk sjukdom, Mb Bechterews. 

Har förstått att det är ett NSAID-läkemedel. Har tidigare haft problem med magen och undrar hur länge jag kan använda Naproxen 500mg utan att riskera magbesvär igen?

Anna

Du kan normalt ta Pronaxen så länge som du behöver det. Dock under förutsättning att det är i lägsta möjliga effektiva och du inte får några allvarliga eller besvärande biverkningar.

Det stämmer att Pronaxen är ett NSAID, och dessa läkemedel kan ibland orsaka problem med magen. Därför är det inte optimalt att läkaren har förskriver just detta läkemedel till dig, eftersom du tidigare haft problem med magen.

Pronaxen är ett läkemedel som innehåller den aktiva substansen naproxen. Det är en antiinflammatorisk och smärtlindrande medicin och kan enligt Fass användas vid reumatiska sjukdomar, vid menstruationssmärtor, vid akuta anfall av migrän, vid akuta smärttillstånd av lätt till måttlig intensitet samt vid feber vid förkylningssjukdomar.

Det är också effektivt för att minska inflammation och smärta vid sjukdomar som reumatoid artrit och artros.

Vad är sjukdomen Mb Bechterew?

Mb Bechterew kallas också Bechterews sjukdom. Idag kallas den dock för Ankyloserande spondylit, eftersom det bättre förklarar vad det är för sjukdom. Sjukdomen beror på en inflammation, framför allt i muskelfästena och lederna.

Senare under sjukdomsförloppet kan kutryggighet (kyfos), permanent ledstelhet och svårighet att röra drabbade leder uppstå. Detta uppstår på grund av att de drabbade lederna växer ihop (ankyloserar). Patienterna kan få så kallad “bamboo spine”, då hela ryggraden ankyloserat och kotorna är helt sammanvuxna (utseende som ett bamburör). (Wikipedia)

De vanliga symtomen är smärta, trötthet och stelhet. Det varierar hur ofta besvären kommer och hur ont man får. Det går inte att bli av med sjukdomen helt, men med behandling kan den bromsas och lindras. (1177)

Bechterews sjukdom är uppkallad efter Vladimir Michajlovitj Bechterev (1857–1927), en rysk neurolog, neurofysiolog och psykiater. Bechterev studerade vid den medicinska akademin i Sankt Petersburg. Han studerade även i Leipzig och hos Charcot i Paris. Han återvände till Ryssland, där han blev professor i Kazan och senare vid den militärmedicinska akademin i Sankt Petersburg.

Han dog av en förgiftning julafton 1927 i Moskva vid 72 års ålder. Förmodligen blev han mördad på Stalins befallning, eftersom han två dagar innan hade diagnostiserat en svår paranoia hos Stalin! (Läkartidningen, PDF)

Hur fungerar Pronaxen?

Pronaxen tillhör en grupp läkemedel som kallas NSAID (icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel). Det fungerar genom att blockera produktionen av prostaglandiner, som är kroppens naturliga smärt- och inflammationsreglerande ämnen. Genom att minska produktionen av prostaglandiner kan naproxen minska inflammationen och lindra smärta.

Generellt rekommenderas det att naproxen inte används under en längre period än 14 dagar i taget, utan att rådgöra med en läkare. Detta beror på att långvarig användning av NSAID kan öka risken för biverkningar som magproblem, hjärtsvikt och njurproblem. Nu har ju läkaren i ditt fall bedömt att detta är en bra medicin för dig så du kan du använda den längre tid än 14 dagar.

Dock ska både du och läkaren försöka använda lägsta möjliga effektiva dos. Detta för att minska risken för biverkningar.

Sådant som kan påverka hur länge du kan använda naproxen är din ålder, hälsa och tidigare medicinsk historia. Äldre personer och personer med underliggande hälsotillstånd löper större risk för biverkningar av Pronaxen och kan behöva kortare behandlingstider eller lägre doser.

Vilka är biverkningarna av naproxen?

Vanliga biverkningar av Pronaxen kan inkludera magproblem, huvudvärk, yrsel, trötthet och hudreaktioner. Mer allvarliga biverkningar kan inkludera hjärtproblem, blodproppar, lever- och njurproblem. Om du upplever några ovanliga symtom efter att ha tagit naproxen ska du kontakta din läkare eller omedelbart söka läkarvård.

Du bör också informera din läkare om du upplever några andra biverkningar eller om du märker att Pronaxen inte fungerar lika effektivt som tidigare.

Vilka är alternativen till Pronaxen?

Det finns flera alternativa läkemedel till Pronaxen som kan användas för att behandla smärta och inflammation. Dessa inkluderar andra NSAID som ibuprofen och diklofenak, liksom paracetamol och opioider för svår smärta.

LÄS MER

Vad är och hur fungerar ett NSAID-läkemedel?

 

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

14 juli 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.