Nej, jag tycker inte att du ska ta mer Duroferon är vad som står på förpackningen utan att du först pratar med din gynekolog.
Gynekologen bör istället utreda varför du fortfarande är trött, det kanske inte beror av järnbrist utan kan också vara pga brist på vitamin B12 eller andra orsaker.
Kvinnor i fertil ålder har ett högre järnbehov än män. Kvinnor i fertil ålder förlorar också mycket järn i samband med menstruationerna. Därför rekommenderas kvinnor att få i sig 15 mg järn per dag. För män och kvinnor som passerat klimakteriet räcker det med 9 mg per dag.
Om du skall få i dig dagsbehovet av järn från spenat måste du som kvinna äta 1,8 kg spenat, 88 gram persilja eller drygt 2,5 kg broccoli. Av nötkött krävs det ca 750 gram. Kött är inte bara en rikare järnkälla än vegetabilier utan innehåller också den form av järn som kroppen har lättare för att ta upp. Dessutom innehåller kött, fisk och fågel ämnen som underlättar järnupptaget från andra livsmedel.
Duroferon innehåller järn som utlöses i jämn takt under lång tid vilket gör att kroppen lättare kan tillgodogöra sig det. Det används vid blodbrist (järnbristanemi) och i förebyggande syfte till gravida kvinnor och blodgivare. Duroferon får inte delas eller tuggas utan ska sväljas hela med minst ½ glas vätska. Det är viktigt att tabletten inte fastnar i halsen. Tabletten ska inte intas i liggande ställning.
Det är vanligt att få vissa biverkningar av järntabletter. Det kan till exempel vara illamående, förstoppning eller diarré. För att undvika biverkningarna kan du, till en början, ta tabletterna efter en måltid. Om det går bra bör du pröva att ta dem på fastande mage, eftersom mer järn då tas upp i kroppen.
LÄS MER
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.