12 juli 2024
Du ska inte ta mer Duroferon är vad som står på förpackningen.
Du ska inte ta mer Duroferon är vad som står på förpackningen. Foto: Pxhere.com

592

Lästid (cirka): < 1 minut

Kan jag öka dosen av järntabletter Duroferon?

Min gynekolog har rekommenderat att jag ska ta extra järntabletter iom att jag blöder ganska mycket varje gång jag får mens. Hon rekommenderade Duroferon, som jag tar nu.

Men jag tycker inte att det hjälper riktigt, känner mig ganska trött ändå, ffa under menstruationsveckan och veckan därefter.

Tror du att jag kan öka dosen av Duroferon och ta mer än vad som rekommenderas?

 

Anna-Klara

Nej, jag tycker inte att du ska ta mer Duroferon är vad som står på förpackningen utan att du först pratar med din gynekolog.

Gynekologen bör istället utreda varför du fortfarande är trött, det kanske inte beror av järnbrist utan kan också vara pga brist på vitamin B12 eller andra orsaker.

Kvinnor i fertil ålder har ett högre järnbehov än män. Kvinnor i fertil ålder förlorar också mycket järn i samband med menstruationerna. Därför rekommenderas kvinnor att få i sig 15 mg järn per dag. För män och kvinnor som passerat klimakteriet räcker det med 9 mg per dag.

Om du skall få i dig dagsbehovet av järn från spenat måste du som kvinna äta 1,8 kg spenat, 88 gram persilja eller drygt 2,5 kg broccoli. Av nötkött krävs det ca 750 gram. Kött är inte bara en rikare järnkälla än vegetabilier utan innehåller också den form av järn som kroppen har lättare för att ta upp. Dessutom innehåller kött, fisk och fågel ämnen som underlättar järnupptaget från andra livsmedel.

Duroferon innehåller järn som utlöses i jämn takt under lång tid vilket gör att kroppen lättare kan tillgodogöra sig det. Det används vid blodbrist (järnbristanemi) och i förebyggande syfte till gravida kvinnor och blodgivare. Duroferon får inte delas eller tuggas utan ska sväljas hela med minst ½ glas vätska. Det är viktigt att tabletten inte fastnar i halsen. Tabletten ska inte intas i liggande ställning.

Det är vanligt att få vissa biverkningar av järntabletter. Det kan till exempel vara illamående, förstoppning eller diarré. För att undvika biverkningarna kan du, till en början, ta tabletterna efter en måltid. Om det går bra bör du pröva att ta dem på fastande mage, eftersom mer järn då tas upp i kroppen.

LÄS MER

Kan jag ta järntabletter tillsammans med Cyklo-f?

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 9 september 2019 @ 08:22

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

12 juli 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.