Fingerborgsblomma är mycket giftig, det stämmer, men det är helt ofarligt att röra vid blomman.
Växten heter Digitalis purpurea på latin och det är speciellt bladen, som innehåller bland annat digitalis som kan påverka hjärtat, som är giftiga.
Allvarliga förgiftningar har inträffat vid medicinsk användning och vid förväxling. Förgiftningar genom olyckshändelse hos barn är dock ovanliga.
Symtom på förgiftning kan komma efter flera timmar och är bland annat illamående, kräkningar, trötthet och hjärtrytmrubbningar.
Om någon smakat på växten
- Ring 112 och begär Giftinformation. Sjukhus kan behöva uppsökas.
- Om mer än en smakbit förtärts, ge medicinskt kol.
Medicinsk användning
Hela växten är giftig och 2-3 blad är dödlig dos för en vuxen. Digitalis har medicinsk användning som hjärtmedicin. Bladen utgör drogen Folium digitalis. De i drogen verksamma ämnena består av s.k. glykosider, av vilka den viktigaste är digitoxin. I fröna finns en annan verksam glykosid, digitalin. Drogen var känd och användes redan under medeltiden som ett verksamt medel mot vissa hjärtåkommor.
Fakta om Fingerborgsblomma
Fingerborgsblomman har fått sitt namn av att blommorna är klocklika och passar på ett finger likt en fingerborg. Blomman kallas ibland också digitalis efter det vetenskapliga namnet. Blommorna kan vara violetta, rosa eller vita, fläckiga invändigt, och sitter i ensidig klase på den cirka 1-1,5 m höga stjälken. Den är en vanlig prydnadsväxt i trädgårdar och självsår sig lätt. Pollinatörer är oftast humlor och bin.
Källa: Giftinformationscentralen.
LÄS MER
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.