Foto: Racool_studio på Freepik
Foto: Racool_studio på Freepik

152

Placebo funkar – trots att du vet om att det är placebo

Nu är det vetenskapligt bevisat – placebo funkar – även när du vet om att det är placebo. Det fungerar eftersom placeboeffekten lämnar mätbara spår i hjärnan. Det är forskaren Karin Jensen som i en artikel i Forskning och framsteg visar att den kan fungera till och med om medicinburken är tydligt märkt med ordet placebo.

Placebo är namnet på en behandling som inte har något aktivt innehåll, men som ändå kan ha positiva effekter på sjukdomssymtom genom att man förväntar sig lindring. En sådan förbättring kallas placeboeffekt och är skild från en förbättring som sker genom spontan läkning då symtom minskar över tid. Det finns även negativa reaktioner som uppstår på liknande sätt. Då pratar vi om nocebo­effekten, som inne­bär en försämring av hälsan, precis som vid biverkningar av placebovaccin. Båda är exempel på förväntanseffekter och kan uppstå genom olika former av inlärning, antingen genom egna erfarenheter eller genom att observera andra.

Placeboeffekten är ett tydligt exempel på hur mentala processer kan påverka kroppsliga symtom. Studier har påvisat placeboeffekter vid behandling av bland annat neurologiska sjukdomar, smärta, illamående, astma och ångest. Men det finns begränsningar för vilka tillstånd som går att påverka med placebo. Det är osannolikt att placeboeffekten skulle kunna påverka läkning av brutna ben eller något annat som inte hjärnans processer reglerar.

Det som nu visat sig fungera är det som kallas öppen placebo. Det innebär att man behandlar någon med placebo och samtidigt är helt öppen med detta. Det står till och med placebo på medicinburken. Det kan låta märkligt men öppen placebo har börjat prövas för en rad olika hälsoproblem. Främst har studierna gjorts i USA och Tyskland. Ofta ges behandlingen i kombination med en hoppfull beskrivning av placebo.

Placebo funkar så här

Det verkar fungera eftersom patienterna vet att de får testa något nytt, som beskrivs i positiva ordalag. Öppen placebo innebär regelbundna ritualer då patienten tar sitt piller. En teori är därför att öppen placebo delvis fungerar genom betingning (positiv inlärning att detta är något bra). En tredje aspekt är en regelbunden kontakt med en vårdgivare, som patienten upplever som positiv för att må bättre.

En fjärde aspekt på varför placebo funkar handlar om det som patienterna beskriver som ett slags meditation. Det dagliga tagandet av piller blir en minimeditation över de inledande orden om tankens kraft och inverkan på kroppsliga symtom, en proaktiv handling för den egna hälsan.

Källa: Forskning och framsteg

LÄS MER: Börja med placebo – det skadar inte

 

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fredrik Hed

svarar på dina 
läkemedelsfrågor

Fredrik Hed är apotekare och besvarar frågor om läkemedel, kosttillskott och naturmedel.

Missa ingen viktig information

Gör som tusentals andra och prenumerera på våra nyhetsbrev. Det är gratis!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med alla inlägg från senaste veckan. Ibland kommer också specialutskick om specifika ämnesområden.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

15 december 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.