Isay är en medicinteknisk produkt som innehåller extrakt av tranbär. Detta når urinvägarna via njurarna. När det når blåsan binds transbärsextraktet vid bakterierna som orsakar infektionen så att de inte får fäste vid slemhinnan, utan i stället spolas ut ur kroppen med urinen.
Detta är vad tillverkaren påstår. De påstår att de har gjort fyra kliniska studier på 245 personer, men dessa är konfidentiella av konkurrensskäl och jag får inte tillgång till dem.
Isay fungerar troligen inte alls
I en stor studie från 2012 från universitetet i Stirling i Skottland, som slog samman resultat från 24 olika vetenskapliga studier, fastställer författaren Dr Ruth Jepson att tranbärsjuice troligen inte alls fungerar förebyggande mot urinvägsinfektioner.
Sedan tidigare rekommenderar varken 1177.se eller Läkemedelsverket tranbär som förebyggande behandling, eftersom det saknas vetenskapligt stöd. Trots det menar myndigheterna att man i vissa fall kan prova en kombination av tranbärsjuice, probiotika och ett bakteriehämmande läkemedel som är anpassat för urinvägarna om du har besvär med urinvägsinfektioner som kommer tillbaka ofta.
1177.se skriver: ”Det finns ett svagt vetenskapligt stöd för att en sådan behandling kan hjälpa. Läkemedlet gör att bakterierna får svårare att föröka sig. Det har en så kallad antibakteriell påverkan på urinen. Prata med din läkare för att se om denna behandling kan vara aktuellt för dig. Oftast kan du ta behandlingen i sex månader.”
Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 37 2013. Uppdaterad 11 december 2021.
LÄS MER: Bakpulver hjälper inte mot urinvägsinfektion
Uppdatering 21-03-09
Läkemedelsverket publicerade idag ett beslut från den 15 februari 2021 att man förbjuder företaget bakom Isay, Midsona, att släppa ut och tillhandahålla kapslar innehållande extrakt av tranbär som medicinteknisk produkt, på den svenska marknaden. Produkten marknadsförs som en CE-märkt medicinteknisk produkt till svenska konsumenter och anges förebygga och behandla urinvägsinfektion.
Läs mer här.
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.