KBT minskade sjukfrånvaron med en fjärdedel det efterföljande året hos de personer som inte var sjukskrivna vid behandlingsstarten. Däremot ledde multimodal smärtbehandling (MMR) till ökad sjukfrånvaro.
Det visar en färsk studie om rehabiliteringsgarantins effekter, utifrån Region Skånes resultat.
KBT ger bäst effekt
Forskare vid ISF och IFAU har tagit reda på hur sjukfrånvaron och läkemedelsbruket påverkats av de två behandlingsformerna kognitiv beteendeterapi, KBT och multimodal smärtbehandling, MMR. Siffrorna visar att allra bäst effekt får KBT-behandlingen. De som inte var sjukskrivna, och som i huvudsak arbetade när behandlingen började, hade 26 procents lägre sjukfrånvaro året efter behandlingen. De konsumerade också mindre läkemedel.
I lördags skrev också Hanne Kjöller på DN:s ledarsida en bitsk kommentar där hon konstaterar att rehabilitering snarare gör människor sjukare – inte friskare.
Kognitiv beteendeterapi är en sammanslagning av Kognitiv psykoterapi, som bygger på teorier om våra tankar och vår informationsbearbetning och Beteendeterapi, som bygger på inlärningsteori. Numera innefattar det även andra behandlingsmetoder, och får närmast betraktas som ett paraplybegrepp. Exempel på nya inslag inom KBT:n är mindfulnessbegreppet, som har sina rötter i österländsk meditation. Syftet med kognitiv beteendeterapi är att ersätta de tankar, känslor och beteenden som man antar skapar psykologiska problem med mer funktionella, och därmed minska symtom samt förebygga att de återkommer.
LÄS MER: Spelberoende kan lindras med kognitiv beteendeterapi och samtal
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.