medicinlista

Vad kan jag göra åt min mans medicinlista?

Frågan gäller min man, 74 år. Han har Parkinson sedan ca 13 år med trolig parkinsondemens alt. Lewy Body-demens sedan 4 år.

Sedan han flyttade till särskilt boende har han fått två nya mediciner, Circadin och Mirtazapin. Jag tycker han delvis har blivit mer förvirrad, ökade sömnsvårigheter, ständig hunger. Jag vet att Lewybody-patienter är extra känsliga för vissa mediciner.

Han har sedan många år problem med ryggont men tidigare läkare anser Alvedon 665 bäst för honom. På boendet vill man även att han ska pröva morfinplåster men då sa jag klart nej och hänvisade till Yngve Gustavsson, professor i Umeå och hans syn på morfinplåster.

Han nattas kl 18.00, vilket vi tycker är för tidigt. Varför ta sömnmedel istället för att ta tillvara den naturliga sömnen. Hans neurolog anser att när man har parkinson är alla mediciner som påverkar hjärnan negativa men ibland måste man välja.

Han tar följande mediciner:

  • Sinemet 12,5 mg 3 X 5 (parkinsonmedicin)
  • Zopiklon 7,5 mg
  • Circadin, depottablett 2 mg
  • Sertralin 100 mg
  • Mirtrazapin 15 mg
  • Memantin 10 mg
  • Betolvex 1 mg
  • Alvedon 665 mg x 6 (ryggont/kotkompression)
  • Novomix 15 ml (diabetes)
  • Timosan 1 mg

Känner mig ganska maktlös mot den syn som präglar särskilda boenden men vill veta om kombinationen av mediciner är negativ. Vad kan vi göra?

ALD

Kombinationen sertralin och mirtazapin är inte en så bra kombination, de båda läkemedlen kan interagera med varandra, förstärka varandras effekt, och orsaka förvirring, hallucinationer, förändringar i blodtrycket, ökad hjärtfrekvens mm. Behöver han verkligen båda dessa? Zopiklon kan också bidra till detta.

Kombinationen insulin och sertralin kan göra att blodsockret blir för lågt, vilket skulle kunna ge bland annat huvudvärk, yrsel, sömnighet, förvirring och hunger. Mäter de blodsockret på honom varje dag?

Jag skulle föreslå att göra en riktig läkemedelsgenomgång med en apotekare. Det ska ni kunna få genom hans boende. Läs mer om det hos Koll på läkemedel.

LÄS MER: Hur ska jag veta vilken medicin som påverkar mig?

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close
medicinlista

Nämen hej 👋
Är du intresserad av

INTERAKTIONER?

Registrera dig för att få vårt exklusiva nyhetsbrev om
interaktioner, varje månad.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.