alkohol hjärt-kärl-läkemedel
Foto: Pexels från Pixabay

Alkohol kan försämra effekten av många hjärt-kärl-läkemedel

Det kan vara olämpligt att kombinera läkemedel och alkohol. Ibland kan det till och med vara farligt. Alla människor reagerar inte på samma sätt och samma person kan reagera olika vid olika tillfällen.

Det är stor skillnad om du dricker lite alkohol en enstaka gång, eller om du dricker alkohol mer eller mindre regelbundet under en längre tid, samtidigt som du använder läkemedel.

Vissa sjukdomar kan göra att du blir känsligare för alkohol, oavsett om du tar läkemedel eller inte. Ett sådant exempel är hjärtkärl-sjukdomar.

Alkohol kan göra att hjärtats pumpförmåga blir sämre, samt vidgar blodkärlen. Då kan den blodtryckssänkande effekten förstärkas så att du kan få obehagliga blodtrycksfall.

Exempel på hjärtkärl-läkemedel som kan påverkas av alkohol är nitroglycerin mot kärlkramp (Glytrin och Suscard), vätskedrivande läkemedel mot högt blodtryck och hjärtsvikt (Normorix, Amiloferm, Sparkal, Bendroflumetiazid, Salures, Esidrex och Hydroklortiazid) och vissa kalciumflödeshämmare mot högt blodtryck, rubbningar i hjärtrytmen och förebyggande mot kärlkramp (Isoptin, Verapamil, Felodipin och Adalat).

Du bör också vara försiktig med alkohol om du behandlas med blodförtunnande läkemedel vid till exempel hjärtflimmer.

Ta reda på vad som gäller

Läs alltid bipacksedeln, det informationsblad som följer med läkemedelsförpackningen. Undvik alkohol helt om det står så i bipacksedeln eller på förpackningen.

Du bör rådgöra med din läkare om du under lång tid använder läkemedel som påverkar eller påverkas av alkohol. Det är svårt att förutsäga hur du kommer att reagera om du dricker alkohol, särskilt i början av en läkemedelsbehandling. Efter en tids användning av ett läkemedel kan du ibland tillåta dig att dricka lite alkohol, trots att läkemedlet och alkoholen påverkar varandra.

Källor: 1177.se

LÄS MER: Kan jag dricka alkohol när jag tar antibiotika?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close

Missa inga nyheter!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senast veckans alla inlägg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.