Regeringen och Sveriges riksdag har bestämt att apoteken, varje gång du hämtar ut dina läkemedel, ska byta ut dessa till billigaste möjliga tillgängliga alternativ. Detta kallas generisk substitution, och läkemedel byts ut för att ingen ska behöva betala mer än nödvändigt för läkemedel – varken patienter eller samhället. Tack vare den generiska konkurrensen och att apoteken byter ut läkemedel sparas flera miljarder kronor varje år.
Dessa pengar som sparas går tillbaka till systemet på olika sätt, och gör det möjligt att använda nyare och dyrare mediciner.
Alltid samma substans när apoteket byter läkemedlet
Även om du får olika sorter på apoteket, är det alltid samma verksamma substans (metoprolol). Så det är alltid samma medicin, även om det är olika tillverkare. Läkemedelsverket har också bedömt att de olika sortera/produkterna är medicinskt likvärdiga.
De långtidsstudier som finns visar inte på några risker eller andra problem med att ta Seloken/metoprolol i många år.
Hos den statliga myndighet, TLV, som beslutar om priser på och subvention av läkemedel finns mer information om generisk substitution.
LÄS MER: Har apoteket bytt till fel medicin?
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.