23 juni 2024
Diklofenak gel göms bakom disk på landets apotek.
Diklofenak gel göms bakom disk på landets apotek.

101

Diklofenak gel göms bakom apoteksdisken

Från och med idag 1 mars placeras Diklofenak gel bakom disk på landets apotek. Detta görs eftersom apoteken vill ta ett större ansvar för miljön och beslutet är fattat av branschorganisationen Sveriges Apoteksförening.

Diklofenak i gelform säljs idag receptfritt på apotek och är även tillåten i annan handel. För apoteken är det viktigt att kunder som väljer diklofenak har rätt information om när och hur produkten ska användas samt dess påverkan på naturen. Därför har styrelsen för Sveriges Apoteksförening fattat en branschöverenskommelse om mer ansvarsfull försäljning av diklofenak.

– Att ta ansvar för rätt läkemedelsanvändning men även läkemedels påverkan av vår omgivning är viktigt säger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening.

Diklofenak ska förvaras på apotek så att kunden inte själv kan plocka produkten utan tillhandahålls efter att kunderna har efterfrågat den. I samband med försäljning ska kunderna få information om miljöpåverkan, rådgivning kring användning samt hantering av överbliven produkt. I e-handel får diklofenak endast säljas efter att kunderna har bekräftat att de tagit del av samma information.

– Det är väl känt att svenska reningsverk har mycket svårt att rensa bort diklofenak och det är väl dokumenterat av forskare hur farlig substansen är för miljön. Idag överskrids de gränsvärden som Havs- och vattenmyndigheten satt upp. Därför är det viktigt att apoteken gör vad vi kan för att bidra till lägre utsläpp och en mer hållbar miljö, säger Johan Wallér.

Sedan 2018 har apoteken en branschöverenskommelse om att om att införa informationstext i anslutning till produkter som innehåller diklofenak för att tydliggöra för kunderna att diklofenak påverkar miljön negativt och bör användas med eftertanke. Nu går apoteken ett steg längre och flyttar frivilligt produkterna bort från hyllan samt säkerställer att kundernas tagit del av information innan köp både i butik och e-handel.

Källa: Sveriges Apoteksförening

LÄS MER

GUIDE: Välj rätt värktablett för smärtan

 

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fredrik Hed

svarar på dina 
läkemedelsfrågor

Fredrik Hed är apotekare och besvarar frågor om läkemedel, kosttillskott och naturmedel.

Missa ingen viktig information

Gör som tusentals andra och prenumerera på våra nyhetsbrev. Det är gratis!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med alla inlägg från senaste veckan. Ibland kommer också specialutskick om specifika ämnesområden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Välj vilka nyhetsbrev du vill ha:

Dina personuppgifter


När du klickar på Prenumerera-knappen ovan läggs din epostadress till i databasen för nyhetsbrev. Inga andra data samlas in om dig.

Du kommer att få ett mail skickat till dig där du måste bekräfta din epostadress för att prenumerationen ska aktiveras.

I varje nyhetsbrev finns en länk där du kan avsluta din prenumeration. Vi följer GDPR-direktivet.

Välj innehåll i ditt nyhetsbrev Stäng

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

23 juni 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.