Det är dags att planera sommarapoteket redan nu.
Det är dags att planera sommarapoteket redan nu. Ribersborg i Malmö. Foto: Fredrik Hed

220

Planera sommarapoteket – 6 smarta tips

Sommaren står för dörren med sommarlov och semester. Oavsett om du åker till stranden, landet, fjällen, ön, storstaden, byhålan eller sjön, så kommer du att råka på vissa klassiska sommarplågor. Därför är det bra att ladda upp med bra produkter till sommarapoteket redan nu. 

Det är smart att ha ett eget litet sommarapotek hemma, i bilen, på landet, i båten eller var du nu kommer att befinna dig under sommarledigheten.

Skavsår

Skavsår uppstår vid nötning som huden är ovan vid, eller vid långvarig skavning. Egentligen är skavsår brännskador som uppstår av för stor friktion mellan huden och till exempel strumpor och skor.

Det går att förebygga skavsår genom att använda välsittande skor, tejpa eller smörja (till exempel med vaselin eller Försvarets hudsalva) speciellt känsliga och utsatta delar av fötterna. Det är viktigt att hålla såren rena. Blåsor bör inte punkteras eftersom den skyddar huden som håller på att bildas därunder, man skall inte heller riva av det döda skinnet innan den underliggande huden utvecklats. Det finns speciella plåster för ändamålet som andas och håller borta bakterierer och smuts.

Vid varbildning skall man söka vård. Detta är speciellt viktigt för personer med diabetes.

Bra att ha i sommarapoteket när du får skavsår: Compeed skavsårsplåster

Förstoppning

De flesta personer får tillfällig förstoppning då och då och man kan få tillfällig det av olika anledningar: Om du reser eller byter miljö, om du är stressad eller orolig, om du ändrar dina matvanor, om du har mycket stillasittande aktiviteter, till exempel att du sitter mycket på arbetet eller i skolan, och om du blir sjuk och behöver vara sängliggande.

Många gånger beror en tillfällig förstoppning på att du har druckit för lite vätska, eller ätit mat med för lite fibrer. Exempel på mat med lite fibrer är vitt ris och matprodukter med mycket vitt mjöl, som pasta och ljust bröd. Men även om du äter mycket fibrer kan du få förstoppning, om du inte dricker tillräckligt med vätska.

Bra att ha tillhands mot förstoppning: Microlax

Uttorkning

Uttorkning uppstår när kroppen gör av med mer vätska än du tillför den. Det är vanligast bland små barn, äldre personer eller personer som har ansträngt sig hårt fysiskt när det är väldigt varmt. Orsaken till att du gör av med mycket vätska kan till exempel vara att du svettas mycket, att du kräks eller har feber. Risken för att bli uttorkad ökar också om du har diabetes med högt blodsocker eller tar läkemedel som är vätskedrivande.

Bra att ha i sommarapoteket vid uttorkning: Resorb

Insektsbett

Insektsbett kan vara allt från ett lätt stick av en mygga till ett bromsbett eller getingstick som kan göra väldigt ont. Betten och sticken är oftast inte farliga, utan brukar bara ge klåda, rodnad och svullnad. Besvären försvinner oftast efter någon eller några dagar. Du kan lindra klådan och irritationen på huden under tiden.

Bra att ha för insektsbett: Xylocain, klådstillande Alsolgel,

Brännskada

Brännskada eller brännsår är en skada som uppstår på huden efter kontakt med eld eller värme. Du kan också få brännskador av elektricitet, strålning eller vissa kemikalier. En ytlig brännskada läker oftast av sig själv, men blir du svårt bränd behöver du få vård på sjukhus. Hur allvarlig skadan är beror bland annat på hur stor del av huden som har skadats, hur djup brännskadan är och var den sitter.

Om du till exempel har varit ute i solen för länge kan din hud bli röd och svida. Rodnaden brukar försvinna efter några dagar och huden kan då fjälla. Ibland kan det klia långt efter att rodnaden har försvunnit. Denna typ av brännskada kallas för första gradens brännskada, eller överhudsskada. Vid första gradens brännskador har det yttersta lagret i huden skadats.

Bra att ha i sommarapoteket för brännskador: AKLA Första hjälpen brännskada,

Solsveda

Solens strålar startar olika reaktioner i huden. Utsätter du dig för för mycket sol bränner du dig. Om du använder vissa läkemedel eller om ditt immunförsvar reagerar mot solljuset kan du få utslag och klåda. Brukar du få soleksem kan du förebygga med ett solskyddsmedel med hög faktor.

Vid solsveda blir huden röd, varm och svider där du har bränt dig. Det kan även bildas blåsor på huden. Soleksem visar sig som små röda prickar eller blåsor som kliar mycket. Ofta blir det flammiga partier på huden. Soleksem kan komma några timmar eller dagar efter att du har solat. Soleksem är vanligt under våren och försommaren när huden är som ljusast, eller när du är utomlands och utsätts för starkare sol än du är van vid.

Bra att ha nära vid solsveda: ACO lindrande kylbalsam

Källor: Wikipedia, 1177.se, Apoteket.se, 

LÄS MER

Vad kan jag ta för att sova bättre?

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fredrik Hed

svarar på dina 
läkemedelsfrågor

Fredrik Hed är apotekare och besvarar frågor om läkemedel, kosttillskott och naturmedel.

Missa ingen viktig information

Gör som tusentals andra och prenumerera på våra nyhetsbrev. Det är gratis!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med alla inlägg från senaste veckan. Ibland kommer också specialutskick om specifika ämnesområden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Välj vilka nyhetsbrev du vill ha:

Dina personuppgifter


När du klickar på Prenumerera-knappen ovan läggs din epostadress till i databasen för nyhetsbrev. Inga andra data samlas in om dig.

Du kommer att få ett mail skickat till dig där du måste bekräfta din epostadress för att prenumerationen ska aktiveras.

I varje nyhetsbrev finns en länk där du kan avsluta din prenumeration. Vi följer GDPR-direktivet.

Välj innehåll i ditt nyhetsbrev Stäng

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

22 oktober 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.