Vallört kan vara ett alternativ till diklofenak
Vallört kan vara ett alternativ till diklofenak. Foto: Åsa Nord.

953

Lästid (cirka): 2 minuter

Vallört kan vara ett alternativ till diklofenak?

ÅSAS TRÄDGÅRDSAPOTEK Jag hade planerat att berätta om läkeörtagårdens ”julkryddor” den här gången. Men veckans krav, från Svenskt Vatten, om att receptfri gel och spray med miljöfarliga ämnet diklofenak måste bort från apotek och dagligvaruhandel får mig istället att skriva om vallört (Symphytum officinale).

Vallört är en läkeväxt som, precis som diklofenak-preparaten Voltaren och Eeze, hjälper vid smärtor i leder och muskler. Den är naturligtvis inte lika potent och snabb i sin verkan, men garanterat inte heller lika miljöfarlig.

Jag har sått vallört till nästa år. Av den ”äkta” sorten. Den vallörtstinktur som jag blandar i årets värkolja är gjord på rötter som jag fått av en bekant. Vallörtstinktur + Johannesörtsolja; där har ni en bra blandning för allt ifrån stukning och blåmärken till inflammationer och skelettskador. Flera välgjorda studier visar på god effekt mot smärta i leder och muskler och effekten bedömdes jämförbar med vanliga analgetika som just diklofenak.

Det finns flera olika sorters vallört. Den som traditionellt använts som läkeväxt är den med mörkt violettröda blommor. Den är inte så vanlig. Långt vanligare är den sort vars blommor går från rosa till himmelsblå färg. Och den är inte så populär i trädgårdar eftersom den gärna tar över och överlever de flesta utrotningsförsöken. Men också den fungerar i en värkolja!

Vallört är en växt som har en lång tradition som läkemedel, både invärtes och utvärtes. Numera vet vi att invärtes bruk inte är att rekommendera eftersom vallört innehåller alkaloider som kan ge allvarliga biverkningar. Men för utvärtes bruk finns den i krämer för stukningar och blåmärken och för hudvård.

Ämnet allantoin är troligen en av de substanser som bidrar mest till den goda effekten. Allantoin stimulerar celltillväxt och nybildning av vävnad och förr kallades vallört i folkmun för ”benkitt”. Släktnamnet kommer från grekiskans symfyein som betyder växa samman.

Örthälsningar i tidig december

/Åsa

LÄS MER: GUIDE: Välj rätt värktablett för smärtan

Åsa Nord driver Åsas trädgårdsapotek. Alla hennes inlägg finns här.

 

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 3 december 2020 @ 13:40

Dela det här med dina vänner

2 svar

  1. Hej Åsa!
    Så roligt att du skriver om vallört! Mina plantor av Sympophytum officinale är det värdefullaste jag har i trädgården, har släpat med mig rötter av den till alla trädgårdar jag bott och vistats i de senaste 43 åren! Min första rot fick jag av en god vän som varit på legendariska Tallmogården.
    Om du bor i närheten av Stockholm och behöver rötter är du välkommen att hämta. Bor på Värmdö.
    Hälsningar
    Laila

    1. Hej Laila!
      Ledsen att jag inte såg ditt inlägg tidigare, men här kommer nu (lite sent) ett svar. Jag bor i Rimbo, så det är ju inte så långt bort. Om jag misslyckas med min vallörtsodling, så kommer jag jättegärna till dig och hämtar några ”äktingar”. Bästa hälsningar Åsa

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

13 december 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.