18 juli 2024
Trombyl och Omega-3
Trombyl och Omega-3 är inte en lika potent blodförtunnande behandling som Waran. Foto: Paul Henri Degrande från Pixabay

1 172

Lästid (cirka): < 1 minut

Kan Trombyl och Omega-3 göra blodet farligt lättflytande?

Läste i en tidigare fråga att Omega-3 ökar effekten av blodförtunnande behandling. Jag använder 75 mg Trombyl sedan flera år tillbaka efter TIA. När jag uppger till läkaren vilka läkemedel jag använder nämner jag inte Omega-3 (tar den för att jag inte äter fisk) ty den säljs utan recept.

Till saken hör att för 5 år sedan opererades jag akut i Tyskland eftersom vatten samlades i mina lungor pga att en hjärtklaff släppte blodet åt båda håll. Jag var 64 år gammal då och läkaren rådde mig att ta biologisk klaff som räcker 15-20 år istället för en mekanisk sådan som räcker för alltid. Vet inte idag om det var rätt beslut. Motiveringen var att jag blir i annat fall tvungen att ta Waran livet ut och det är farligt om man börjar blöda ism. t.ex en olycka: man måste mycket snabbt hamna på sjukhus då för att inte förblöda.

Efter operationen fick jag ta mycket stark blodförtunnande läkemedel under 6 månader innan jag fick gå tillbaka till Trombyl.

Min fråga är om kombinationen Trombyl/Omega-3 kan göra blodet så lättflytande som i Waran-fallet och därmed göra den “farlig” enl. beskrivning ovan?

Tar följande läkemedel: Trombyl 75 mg, Pantoprazol 20 mg (magskydd), Bisoprolol 2,5 mg (betablockerare), Allopurinol 200 mg (gikt), Behapan 1 mg (B12), Atorvastatin 40 mg (blodfetter), Omega-3, 2 kapslar (500 ml tror jag)

 

Adam J

Det stämmer att omega 3 kan påverka blödningsbenägenheten i kroppen, och att det kan förstärka effekten av andra blodförtunnande mediciner.

Trombyl har i sammanhanget en ganska “svag” blodförtunnande effekt, och ges ofta som en grundbehandling till någon som har en ökad risk för blodpropp. En ny hjärtklaff som du har är en sådan “ökad risk”.

Jag anser inte att kombinationen av Trombyl och Omega-3 är en lika potent blodförtunnande behandling som Waran är. Det är alltså inte lika “farlig”. Min bedömning är att du kan ta dem samtidigt.

Däremot tycker jag att du bör berätta för din läkare att du tar kosttillskott som kan påverka blödningsbenägenheten. Det är bra för honom/henne att känna till det.

LÄS MER: Allt du behöver veta om interaktioner

 

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 9 augusti 2021 @ 13:12

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

18 juli 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.