Ja, man kan nästan tro att vi ska äta blåbär mot inflammation. I varje fall enligt en delvis svensk undersökning som publicerades i en medicinsk tidskrift i maj 2015.
24 frivilliga försökspersoner med inflammerat tandkött (gingivit) lottades till en av tre testgrupper som antingen fick äta 250 gram blåbär per dag, 500 gram blåbär per dag eller potatismjöl (placebo) under en veckas tid. Forskarna hade även en referensgrupp på åtta personer som fick en normalbehandling med professionell tandrengöring samt information om munhygien.
Resultatet visade att de som åt 500 gram blåbär om dagen i sju dagar hade samma effekt på inflammationen (59 procents förbättring) som en professionell tandrengöring hos tandläkaren (58 procents förbättring). De som åt 250 gram blåbär respektive potatismjöl hade sämre resultat, 41 procent respektive 31 procent förbättring av inflammationen. Troligen är det antioxidanter i blåbären som påverkar inflammationen.
Forskarna konstaterar i sin rapport att ett regelbundet intag av blåbär alltså skulle kunna kontrollera inflammationen i tandköttet.
Även om detta inte skulle stämma till 100 % kan man ju alltid äta blåbär för att det är gott.
Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 47 2015.
LÄS MER: Hur fungerar Sinoclear vid bihåleinflammation?
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.