Det vanligaste sockret i frukt är fruktos – fruktsocker. Smakar det sött så finns det socker i frukten, det går inte att undvika. Men nivåerna är inte så höga. Det finns dessutom en massa andra nyttiga ämnen som vitaminer, mineraler och fibrer. Därför rekommenderar Livsmedelsverket att vi bör äta frukt varje dag. Bananer och persikor innehåller mycket järn.
Om det är just järn du är ute efter, och absolut vill undvika socker, får du hitta frukter med lite socker, eller äta grönsaker istället. Både broccoli och spenat innehåller mycket järn.
Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 48 2012.
LÄS MER: Påverkar grapefrukt några av mina läkemedel?
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.