Förutom att skydda mot graviditet gör p-piller att mensblödningarna blir mer regelbundna och ofta blir menstruationen mindre smärtsam och mängden minskar. Du ska alltså få en mensliknande blödning var 4:e vecka även när du tar p-piller – det är normalt.
Men det kan hända att den uteblir även om det är ovanligt. Skulle den utebli två gånger på raken kan du vara gravid. Kontakta din läkare/barnmorska omgående. Börja inte på nästa tablettkarta förrän din läkare/barnmorska kontrollerat att du inte är gravid.
P-piller kallas även för kombinerade p-piller, eftersom de innehåller två typer av hormoner. Det ena hormonet som ingår är ett östrogen. Oftast är det konstgjort östrogen, etinylestradiol, som liknar kroppens eget östrogen, men i några p-piller ingår naturligt östrogen, som kallas estradiol.
Det andra hormonet som ingår är ett så kallat gestagen, som liknar gulkroppshormonet. I gruppen gestagener finns flera olika ämnen och det skiljer sig åt mellan de olika preventivmedlen vilket gestagen som ingår. Kombinerade p-piller skiljer sig från så kallade minipiller och mellanpiller som bara innehåller gestagen.
Prionelle innehåller etinylestradiol och levonorgestrel, lika mycket av varje i varje tablett.
LÄS MER
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.