Jag svarade på en liknande fråga i Hemmets Journal nr 51 2018, om Coldzyme skyddar mot förkylning.
Företaget har gjort studier som visar en viss effekt, och det har tillkommit fler studier sedan mitt förra svar. Men det är fortfarande bara två av studierna som är publicerade i den stora vetenskapsdatabasen Pubmed.
En klinisk studie på 88 personer undersökte munsprayen Coldzymes effekt att reducera virusmängd och minska förkylningssymtom. Resultaten visade att sprayen inte gav någon signifikant skillnad jämfört med placebo, en verkningslös jämförande spray. En tidigare studie på 44 personer visade dock positiv effekt på färre antal rapporterade sjukdagar och virusmängd.
Coldzyme innehåller glycerol och enzymet trypsin som påstås bilda en skyddande hinna i munhålan och svalget. Det gör att virus inte kan binda till och infektera celler.
Företaget bakom sprayen har fått kritik av svenska infektionsläkare. Läkemedelsverket har dock utvärderat det och anser att dokumentationen styrker de hälsopåståenden som företaget gör. Det viktigaste är att du provar själv och ser hur det fungerar.
På företagets hemsida finns en del studier som visar att Coldzyme skyddar.
Här kan du läsa en mer ingående text om ColdZyme.
Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 35 2019.
I februari 2025 publicerades en studie som visade positiva resultat när Coldzyme gavs till uthållighetsidrottare. Läs mer här.
LÄS MER
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar; ILCO-magasinet och OsteoporosNytt.
Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.