Lectinet verkar vara ett kosttillskott just för behandling av olika magbesvär, precis som du skriver.
Lectinet innehåller följande ingredienser:
- lektiner från fläderbär
- kalcium som bidrar till matsmältningsenzymernas normala funktion
- vitamin A som bidrar till att bibehålla normala slemhinnor
Ingenstans hittar jag dock på vilket sätt lektiner från fläder är bra för kroppen och magen. På försäljarens hemsida står det att ”lektiner är proteiner som finns i de flesta växter, frukter och bär och spelar en viktig roll i växternas försvarsmekanism. När växter attackeras av insekter ökar koncentrationen av lektiner som en del av detta försvar”.
Men det slutar inte där. Företaget menar att även vi människor kan få hjälp av lektiner. En professor uttalar sig på hemsidan:
”– Ny forskning har visat att det finns ett samband mellan vissa växtlektiner och det mänskliga immunsystemet, dvs lektiner från fläder kan stödja vårt immunförsvar.”
Hur mycket sanning det ligger i det uttalandet kan jag inte bedöma. Men om man söker på professorn i fråga, Ian F Pryme, hittar jag en studie från 2014, där följande står att läsa (min översättning till svenska):
”Växtlektiner har den gemensamma egenskapen att de kan binda specifikt och reversibelt till kolhydratrester. De finns i vanlig växtmat som frukt, grönsaker, baljväxter och nötter. Bland viktiga egenskaper hos växtlektiner är deras förmåga att överleva matsmältning i mag-tarmkanalen, och vissa visar också motstånd mot denaturering genom livsmedelsbearbetning. Växtlektiner har fysiologiska effekter, såsom bindning till glykoproteiner på tunntarmens epitelyta, där de kan framkalla lokala och/eller systemiska reaktioner, t.ex. modulering av immunsystemet och mikrofloran i tarmen. Även om stora framsteg har gjorts i studiet av lektiner, särskilt i förhållande till deras molekylära struktur, förblir frågor om deras verkliga egenskaper och funktioner i den mänskliga kosten praktiskt taget obesvarade. Vi försöker här sammanfatta de potentiella fördelaktiga effekterna av växtlektiner på människors hälsa.”
Några vetenskapliga bevis för att Lectinet mage fungerar finns ännu inte.
Det bästa du kan göra är att prova själv och se om och hur det fungerar för dig.
LÄS MER
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.