När våren står runt hörnet väntas såväl ljusare dagar och som ökade pollenbesvär. Cirka 30 procent av befolkningen lider av pollenallergi. Den som är pollenallergisk är ofta van vid röda ögon, snuva, nysningar och trötthet så fort våren närmar sig.
Christoffer Samuelsson, specialistläkare i allmänmedicin på Doktor24, delar här med sig av sina bästa tips till pollenallergiker.
Medicinera i tid
– Vet du om att du är allergisk mot pollen, och vilken sort det gäller, så bör du påbörja behandling med allergimedicin i god tid – någon eller några veckor – innan de första symtomen kommer, för att på så sätt ”boostra” immunförsvaret i förtid.
Tänk på korsallergi
– Ca 70 procent av de som har allergi mot björkpollen reagerar även mot olika typer av livsmedel. Det vanligaste är äpplen och hasselnötter, men även korsallergi mellan till exempel björkpollen och morot förekommer. Det vanligaste är att man får symtom av det korsallergena livsmedlet under pollensäsong, men kan äta det utan besvär när pollensäsongen är över.
Sök vård för dina symtom
– Dagens receptfria läkemedel mot pollenallergi är så pass effektiva att de allra flesta slipper söka vård. Men för de med uttalade besvär kan pollenallergin utgöra ett stort hinder i vardagen. Ett vanligt symtom på pollenallergi är trötthet och man behöver inte alltid ha uttalade besvär från ögon, näsa eller andningsvägar vilket kan göra det svårt att förstå att det rör sig om pollenallergi. Är du osäker på vad dina besvär beror på bör du söka vård.
Hitta rätt allergimedicin
– Alla allergimediciner är i stort sett likvärdiga, men olika personer kan uppleva olika effekter av samma preparat. Så får du inte fullgod effekt av ett, så kan du prova ett annat.
Fakta om pollenallergi
Pollenallergi är en allergi som drabbar slemhinnorna, oftast i näsan och ögonen, men ibland även luftrören. Pollenallergi drabbar ungefär 30 procent av vuxna och är vanligast bland äldre barn, tonåringar och unga vuxna. Pollen från vissa typer av växtlighet (främst olika lövträd och gräs) innehåller ämnen (allergener) som kan få vårt immunförsvar att reagera kraftigt. Kroppen överreagerar helt enkelt på allergenerna och cellerna i kroppen frisläpper en rad substanser som ger allergisymtom. Ärftlighet brukar spela in vid allergi och om en förälder är allergisk ökar risken för barnet att bli allergiker. Är bägge föräldrarna allergiker ökar risken kraftigt för att barnet ska bli allergiker.
Källa: Doktor24.
LÄS MER
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.