De vetenskapliga bevisen för vitlök är inte jättestarka. Det har gjorts många studier, men mycket av det är små, preliminära eller lågkvalitativa studier.
Det finns motstridiga bevis för att det sänker kolesterol i blodet. Effekten är liten, och det onda kolesterolet, LDL-kolesterol, som är kopplat till ökad risk för hjärtkärlsjukdom, påverkas inte alls. Det kan sänka högt blodtryck, men bevisen är svaga.
Vitlök skyddar inte mot förkylning
Vissa studier tyder på att vissa grupper av människor som äter mer vitlök kan vara mindre benägna att utveckla vissa cancerformer, såsom mag- och tjocktarmscancer. Det finns inte heller tillräckligt med bevis som styrker att det skyddar mot förkylning.
Det kan också påverka blodets blödningsförmåga. Därför bör du inte ta mycket vitlök om du samtidigt behandlar med Waran eller Warfarin.
Så jag rekommenderar inte att ta vitlökskapslar istället för riktiga läkemedel mot mer allvarliga sjukdomar. Däremot är det sannolikt inte skadligt att ta det i dessa mindre mängder som avses med kosttillskott.
Vitlök finns på apotek och hälsokostbutikerna bland annat under namnen Kyolic, Longo, AllicinMAX och Skip.
Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 20 2018.
LÄS MER: Kan rödbetsjuice sänka ett högt blodtryck?
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.