14 juli 2024
experimentellt läkemedel
Bild: mohamed Hassan från Pixabay

149

Experimentellt läkemedel får användas mot Covid-19

Läkemedelsverket har beviljat en så kallad beredskapslicens för det experimentella läkemedlet remdesivir. Läkemedlet är under utveckling men kan vara ett alternativ vid behandling av covid-19. 

Det är med anledning av det pågående utbrottet av covid-19 (coronavirus) i världen som det finns ett behov av att snabbt hitta behandlingar och förebyggande medicinska åtgärder, menar Läkemedelsverket. En rad olika läkemedel genomgår kliniska studier i olika länder, men ännu finns inget läkemedel godkänt.

Remdesivir är ett antiviralt läkemedel som tagits fram för behandling av RNA-virus. Läkemedlet är ännu inte godkänt för någon behandling. Endast ett fåtal patienter med covid-19 har hittills behandlats med remdesivir.

Läkemedlet utvecklades ursprungligen för eboloa, men ses nu som ett av få läkemedel som har en rimlig möjlighet att hjälpa covid 19-patienter på kort sikt. The Guardian rapporterar nu att biotech-företaget Gilead sciences, som utvecklad remdesivir, har ökat sin produktion av läkemedlet.

Remdesivir attackerar virusets förmåga att replikera i kroppen och har i djurstudier fungerat mot ytterligare två dödliga coronavirus, Sars och Mers, särskilt när det ges kort efter att symtomen uppträder. Det har också visat sig lovande om det används mot en större mängd coronavirus, inklusive de som orsakar förkylning, och andra som smittar fladdermöss och svin.

Förra veckan sa Anders Sönnerborg, professor i infektionssjukdomar och ordförande i Referensgruppen för antiviral terapi, till Läkartidningen att han inte skulle bli förvånad om resultaten från de första studierna i Kina kommer inom sex till åtta veckor. Och att de kinesiska myndigheterna då – om resultaten visar på god effekt – sannolikt kommer att godkänna läkemedlet.


Vad är ett licensförskrivet läkemedel?

Läkemedel som inte är godkänt för försäljning i Sverige kan efter ansökan Läkemedelsverket få säljas via licens om det finns medicinska behov som inte kan tillgodoses av godkända läkemedel. Licens kan inte sökas för läkemedel som är godkända i Sverige.

Läkemedel via licens är alltid receptbelagda och det krävs alltid förordnande via recept eller rekvisition för att apotek ska få lämna ut läkemedlet. Märkning, bipacksedel och produktresumé på svenska saknas vanligen för de läkemedel som säljs med stöd av licens.

För att en licens ska behandlas krävs att behörig förskrivare skapar en licensmotivering och att ett apotek gör en licensansökan.

En beredskapslicens beviljas endast för att tillgodose behovet av läkemedel för att hindra spridning av smittämnen, toxiner, kemiska ämnen eller konsekvenser av radioaktiva ämnen.

Källa: Läkemedelsverket.


LÄS MER: Viruseptin skyddar inte mot coronavirus.

 

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fredrik Hed

svarar på dina 
läkemedelsfrågor

Fredrik Hed är apotekare och besvarar frågor om läkemedel, kosttillskott och naturmedel.

Missa ingen viktig information

Gör som tusentals andra och prenumerera på våra nyhetsbrev. Det är gratis!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med alla inlägg från senaste veckan. Ibland kommer också specialutskick om specifika ämnesområden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Välj vilka nyhetsbrev du vill ha:

Dina personuppgifter


När du klickar på Prenumerera-knappen ovan läggs din epostadress till i databasen för nyhetsbrev. Inga andra data samlas in om dig.

Du kommer att få ett mail skickat till dig där du måste bekräfta din epostadress för att prenumerationen ska aktiveras.

I varje nyhetsbrev finns en länk där du kan avsluta din prenumeration. Vi följer GDPR-direktivet.

Välj innehåll i ditt nyhetsbrev Stäng

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

14 juli 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.