18 juli 2024
Det kan vara lämpligt med kosttillskott.
Det kan vara lämpligt med kosttillskott.

1 034

Lästid (cirka): < 1 minut

Är det lämpligt med kosttillskott till min medicin?

Jag har sköldkörtelbesvär, hypertyreos, och depression. Jag behandlas med Levaxin och Mirtazapin Actavis. Är det lämpligt att äta kosttillskott tillsammans med min medicin eftersom jag har ”dåliga” kostvanor, dvs äter ensidigt; oftast fisk och grönsaker samt ibland köttbullar, ägg och korv?

Finns det några skrivna råd angående vilken mat man bör äta vid hypertyreos? Jag har läst många webbsidor om diet för oss som har problem med sköldkörteln. Det är ju privatpersoner som skriver och enligt en del blev de friska och slapp äta Levaxin. Eftersom jag äter en ganska ensidig kost, så tänkte jag att kosttillskott kanske kan ersätta sådant jag eventuellt missar.

Karin W

Jag har inte hittat några specifika kostråd vid hypertyreos som är vetenskapligt belagda. Jag föreslår att du via din vårdcentral pratar med en dietist om det.

Att äta en kost med mycket fisk och grönsaker kan möjligtvis kallas ensidigt, men anses ändå nyttig och hälsosam. Det kan du fortsätta med.

Sannolikt är det inte farligt med kosttillskott. Problemet med webbsidor där privatpersoner skriver är att de enbart skriver utifrån sin egen situation. Du äter en bra kost så du behöver med stor sannolikhet inte kosttillskott.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 51 2016.

LÄS MER

Varför blir jag hjälpt av Thyractive?

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 14 december 2016 @ 11:00

Dela det här med dina vänner

3 svar

  1. Av dietister fårn man inga kostrekommendationer om man har problem med sköldkörteln. Jag har testat och det jag fick var i princip kostråd för att minska i vikt

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

18 juli 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.