Det korta svaret är att du inte bör tar gurkmeja om du behandlar med metotrexat.
Metotrexat används för att behandla en mängd olika sjukdomar, inklusive reumatoid artrit och psoriasis. Men när du tar Metotrexat, finns det några kosttillskott som du bör undvika eller använda med försiktighet. En av dessa kosttillskott är gurkmeja. I denna artikel undersöker vi närmare om det är säkert att ta gurkmeja som kosttillskott när du behandlas med Metotrexat.
Inledning
Metotrexat är ett läkemedel som används för att behandla en mängd olika sjukdomar. Det kan vara mycket effektivt för att minska inflammation och för att kontrollera sjukdomar som reumatoid artrit och psoriasis. Men när du tar Metotrexat, är det viktigt att vara försiktig med vilka kosttillskott du använder. Vissa kosttillskott kan ha en negativ effekt på läkemedlets effektivitet och kan till och med orsaka allvarliga biverkningar.
Vad är Gurkmeja?
Gurkmeja är en ört som har använts i tusentals år för sina hälsofördelar. Det har visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper och kan användas för att behandla en mängd olika sjukdomar, inklusive artrit, hjärtsjukdomar och cancer.
Hur påverkar Metotrexat kroppen?
Metotrexat fungerar genom att minska inflammation i kroppen och hämma tillväxten av celler. Det är därför det används för att behandla sjukdomar som reumatoid artrit och psoriasis. Men eftersom det hämmar celltillväxten kan det också ha en negativ effekt på kroppens förmåga att bekämpa infektioner.
Kan jag ta Gurkmeja när jag behandlar med Metotrexat?
Att ta gurkmeja när du behandlar med Metotrexat kan vara farligt. Gurkmeja kan öka risken för biverkningar från Metotrexat, inklusive leverskador och blodproblem. Det kan också minska läkemedlets effektivitet, vilket kan leda till att din sjukdom inte kontrolleras lika effektivt.
Studier om effekten av Gurkmeja och Metotrexat
Det har gjorts vissa studier på effekten av att ta gurkmeja som kosttillskott när du behandlar med Metotrexat. En studie visade att när Metotrexat togs tillsammans med gurkmeja, minskade läkemedlets effektivitet och inflammationen ökade. En annan studie visade att gurkmeja kunde öka risken för leverskador hos personer som behandlades med Metotrexat.
Sammanfattning
Om du tar Metotrexat för att behandla en sjukdom, bör du undvika att ta gurkmeja som kosttillskott. Gurkmeja kan påverka läkemedlets effektivitet och kan öka risken för biverkningar. Det är viktigt att du rådgör med din läkare innan du tar något kosttillskott när du behandlar med Metotrexat.
Alternativ till Gurkmeja
Om du vill ha de antiinflammatoriska fördelarna med gurkmeja men behandlas med Metotrexat, finns det andra kosttillskott du kan ta istället. En av dessa är omega-3-fettsyror. Omega-3-fettsyror har också visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper och kan vara till hjälp för personer som lider av inflammationssjukdomar. Andra kosttillskott som kan vara till hjälp inkluderar C-vitamin, D-vitamin och probiotika.
FAQ
Kan jag ta gurkmeja om jag inte tar Metotrexat?
Ja, gurkmeja är säker att ta som kosttillskott om du inte tar Metotrexat.
Vad är de vanligaste biverkningarna av Metotrexat?
De vanligaste biverkningarna av Metotrexat inkluderar illamående, trötthet och håravfall.
Kan jag ta andra kosttillskott när jag behandlar med Metotrexat?
Ja, det finns andra kosttillskott du kan ta när du behandlar med Metotrexat. Men det är viktigt att rådgöra med din läkare innan du tar något kosttillskott.
Vilka sjukdomar kan Metotrexat användas för att behandla?
Metotrexat kan användas för att behandla en mängd olika sjukdomar, inklusive reumatoid artrit, psoriasis och cancer.
Vad ska jag göra om jag upplever biverkningar när jag tar Metotrexat?
Om du upplever biverkningar när du tar Metotrexat, ska du kontakta din läkare omedelbart.
LÄS MER
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.