11 juli 2024
Det ska normalt gå bra att ta Furadantin och Hiprex samtidigt vid urinvägsinfektion.
Det ska normalt gå bra att ta Furadantin och Hiprex samtidigt vid urinvägsinfektion. På bilden ses E coli-bakterier som är den vanligaste bakterien vid just urinvägsinfektion, UVI. Foto: WikiImages från Pixabay

875

Lästid (cirka): < 1 minut

Kan man ta Furadantin samtidigt med Hiprex vid UVI?

Jag har Lichen sclerosus med återkommande urinvägsinfektioner.

Undrar därför om jag kan ta Furadantin samtidigt med Hiprex?

Förutom dessa tar jag Losartan och Normorix mite för blodtrycket, Zolpidem 1/2 tabl till natten (för sömnen), samt Kalciopos för skelettet.

Henrietta

Ja, det ska normalt gå bra att ta Furadantin samtidigt som du tar Hiprex. Även om det inte är tänkt att du ska ta dem samtidigt. Läs mer längre ner.

De fungerar bra tillsammans vid just UVI, urinvägsinfektioner, och kompletterar varandra genom att verka på två olika sätt:

  • Furadantin innehåller nitrofurantoin och används som ett antibiotikum för att ta död på bakterierna som orsakar infektionen. Det är verksamt mot flertalet bakteriearter som orsakar urinvägsinfektioner.
  • Hiprex innehåller metenamin och används som ett komplement, som förebyggande behandling (profylax), för att minska risken för fler/återkommande infektioner. Det är ett antiseptikum och skapar en otrevlig miljö för UVI-bakterierna i urinen så att de får svårt att växa till.

Det betyder att man normalt först börjar med Furadantin för att läka ut infektionen. När den behandlingen är klar går man över till Hiprex för att minska risken för en ny återkommande infektion.

En fördel med Hiprex är att eftersom det inte är ett antibiotikum så driver det inte på resistensutvecklingen, som antibiotika gör.

Lichen sclerosus är en sjukdom som ger klåda och hudförändringar, oftast i underlivet. För de flesta lindras besvären och många blir helt bra efter behandling. Orsaken till sjukdomen är okänd.

Lichen sclerosus innebär en liten ökad risk för cancer i de yttre könsorganen, men det är ovanligt. Risken minskar om sjukdomen behandlas. Lichen sclerosus är vanligast hos kvinnor men förekommer även hos män och barn. Sjukdomen smittar inte.

LÄS MER

Allt du behöver veta om interaktioner

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 3 april 2021 @ 13:42

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

11 juli 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.