Det bör gå bra att ta Nucala ihop med dina andra mediciner.
Jag har sökt i två olika databaser för interaktioner/krockar mellan läkeedel och får inte upp några träffar på de mediciner som du räknar upp; Seretide, sertralin och loratadin.
Nucala är ett relativt nytt läkemedel, som nyligen godkändes för den indikation (sjukdom) du nämner; Kronisk rinosinuit med näspolyper (CRSwNP). Man har inte gjort några interaktionsstudier mot andra läkemedel men andra studier tyder på att potentialen för interaktioner med mepolizumab (den kemiska substansen i Nucala) anses låg.
Nucala är avsett som tilläggsbehandling till kortison som nässpray för behandling av vuxna patienter med svåra näspolyper, som inte uppnår tillräcklig sjukdomskontroll med systemiska kortikosteroider och/eller kirurgi. Sedan tidigare är Nucala bland annat godkänt som tilläggsbehandling av astma.
Nucala finns bland annat i form av en spruta/förfylld penna som trycks mot kroppen på låret eller buken. Hos Medicininstruktioner finns en fil som visar hur du tar Nucala.
Nucala kan användas vid polyper och vid astma
Näspolyper är rundade utväxter i näsans slemhinna. Små polyper brukar inte ge några besvär, men större polyper kan till exempel orsaka nästäppa. Kronisk rinosinuit är en kronisk inflammation i nässlemhinnan som kan ge både nästäppa och snuva och som kan vara både akut och kronisk. Kronisk rinosinuit anses föreligga om man har symtom i mer än tre månader.
En eosinofil (en speciell sorts vit blodkropp) inflammation i nässlemhinnan kan också leda till polypbildning. Ofta har personen också en samsjuklighet med astma och ibland även överkänslig för ASA/NSAID, vilket indikerar en svårare sjukdom.
Polyper behandlas med läkemedel och ibland med operation. (1177.se) Precis som i ditt fall ges kortison, inflammationsdämpande behandling, i sprayform. I ditt fall verkar det inte räcka, vilket då gör att du har fått Nucala som tillägg.
Det är bra att du berättar för läkaren som skriver ut Nucala till dig att du också tar dessa andra läkemedel. Även om det inte bör vara något problem att ta dem tillsammans.
LÄS MER
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar; ILCO-magasinet och OsteoporosNytt.
Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.