antidepressivt läkemedel

Vilket antidepressivt läkemedel används mest idag?

Jag har tagit läkemedlet Fluoxetin Sandoz i ungefär 1 mån. Men när jag skulle hämta läkemedlet (Fluoxetin) så fick jag reda på att företaget som tillverkade läkemedlet inte var detsamma som jag hade innan (som heter Sandoz). Företaget hette Stada och när jag frågade en som arbetade på apoteket om huruvida läkemedlet fungerar på samma sätt som det jag hade innan fick jag svaret att både Fluoxetin Sandoz och Fluoxetin Stada fungerar på samma sätt. Men när jag skulle ta själva läkemedlet hemma så upplevde jag att min depression inte blev bättre vilket fick mig att börja tvivla på det som personalen nämnde i apoteket.

Min första fråga är: Finns det skillnad emellan hur olika företag tillverkar samma sorters läkemedel eller tillverkas dom på exakt samma sätt?

Min andra fråga är: Vilket antidepressivt läkemedel är det som används mest idag?

Josef

Apoteken byter till olika varianter av samma läkemedel (den billigaste varianten av samma läkemedel) för att hålla statens kostnader nere. Det kallas generiskt utbyte. Läkemedelsverket har gjort en bedömning att de olika varianterna är medicinskt sett likvärdiga, så det ska inte vara någon skillnad i deras effekt. Normalt sett så tillverkas de på samma sätt…

Detta inlägg är tillgängligt för våra Premium, Prova på, och VIP-medlemmar.
Logga inBli medlem

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Missa inga viktiga nyheter och information!

Gör som 1 614 andra hälsointresserade. Prenumerera gratis på nyhetsbrevet som kommer varje torsdag kväll kl 19 med veckans alla frågor & svar.

Genom att prenumerera får du också:
• våra 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning
• möjlighet att läsa 16 andra ämnesspecifika nyhetsbrev
• kunskap att använda dina läkemedel på bästa sätt