19 juli 2024
Paraflex är ett muskelavslappnande medel som kan användas vid smärttillstånd med inslag av kramper i skelettmuskulaturen.
Paraflex är ett muskelavslappnande medel som kan användas vid smärttillstånd med inslag av kramper i skelettmuskulaturen. Foto: wayhomestudio - www.freepik.com

4 074

Lästid (cirka): < 1 minut

Hur effektiv är Paraflex för smärtlindring?

Jag har problem med värkande muskler i ryggen. Brukar ta Paraflex tabletter som behandling. Nu har jag hört att det skulle vara ett ineffektivt läkemedel och att de senaste studier skulle ha visat att dess effekt är jämförbar med placebo.

Är det verkligen så? Hur effektiv är Paraflex?

Förutom Paraflex (1-3 tab 1-4 ggr/dag, max 9 tab) tar jag Citodon 3 tab/dag, samt magnesium tabletter 120 mg.

olga

Paraflex innehåller den verksamma substansen klorzoxazon, som är ett centralt verkande muskelrelaxerande medel som är godkänt för behandling av smärttillstånd med inslag av kramper i skelettmuskulaturen.

Det kan passa som ett bra komplement vid långvarig smärta i till exempel nacke och rygg. Vid sådan smärta kan överansträngning och snedbelastning ge mer eller mindre kraftiga muskelkramper som ökar smärtan. Då kan muskelavslappnande medel hjälpa tillfälligt under en begränsad tid.

Klorzoxazon har funnits sedan 1960 och är inte lika bra studerad som senare mer modernare läkemedel. Läkemedelsverket gjorde en analys 2017 och kom fram till att substansen är otillräckligt dokumenterad men kan prövas i enskilda fall vid smärta med inslag av muskelspänning. Det kan också prövas vid muskulära spänningstillstånd i nedre delen av ryggen.

Det finns en studie från 2019 där 406 patienter med ryggvärk behandlades med antingen klorzoxazon i kombination med ibuprofen eller bara ibuprofen under en vecka. De som fick klorzoxazon i kombination med ibuprofen förbättrades mer i sin smärta jämfört med dem som bara fick ibuprofen.

Svårt att bedöma effekten av Paraflex

Samtidigt finns det studier som visar mindre bra effekt. I en artikel jag hittade hos den norska läkemedelstjänsten Relis framgår att det är svårt att bedöma effekten av Paraflex, och att det kanske inte är bättre än placebo. Samtidigt finns ju placeboeffekten, som inte ska förringas.

Så, min sammanfattning är, att vi inte riktigt vet hur effektivt Paraflex är, eftersom det är dåligt dokumenterat. Men det ska användas som komplement till annan smärtstillande behandling.

LÄS MER

GUIDE: Välj rätt värktablett för smärtan

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 15 april 2021 @ 13:13

Dela det här med dina vänner

Ett svar

  1. Jag håller med! På sk gruppnivå (man gör forskning på grupper av människor) är inte Paraflex effekt övertygande, men det kan vara väl värt att prova för individen. Tips att (efter din läkares ordination) försöka med så nära maxdos som möjligt först, för att se om det har någon effekt. Sedan minskar man om det har det, eller slutar om det inte har det /KA, smärtspecialist

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

19 juli 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.