19 juli 2024
Kvinnor sover mer men snarkar mindre än män.
Kvinnor sover mer men snarkar mindre än män. Foto: Freepik

121

Kvinnor över 65 år snarkar mest

Det svenska sömnappföretaget Sleep Cycle har analyserat sömndata för det senaset året (nov 2021 – nov 2022), som visar att män snarkar mer än kvinnor, och att svenska användare i genomsnitt sov 7:22 timmar per natt i år, drygt 3 minuter mindre än förra året. Den genomsnittliga tiden för läggdags var kl. 23:38, vilket är drygt två minuter tidigare än samma period året innan.

Det kanske mest utmärkande resultatet från analysen är att snarkningar på bara ett år blivit betydligt vanligare för såväl kvinnor som för män. Svenskarna snarkade i genomsnitt 44 minuter i år vilket kan jämföras med 28 minuter förra året. Detta motsvarar en ökning på mer än 57 procent.

Män snarkar mer än kvinnor

Män snarkar mer än kvinnor (48 minuter jämfört med 40 minuter), men kvinnor har ökat mer när det kommer till tiden dem snarkar. Deras procentuella ökning i snarkande var 60 procent i år jämfört med förra året, vilket är större än männens ökning om 45 procent.

Vi snarkar i genomsnitt 44 minuter per natt.
Vi snarkar i genomsnitt 44 minuter per natt.

Skillnaden mellan åldersgrupper är betydligt större än skillnaden mellan könen. Och de allra främsta snarkarna, alla kategorier, är kvinnor över 65 år, vilka i genomsnitt snarkade drygt 1 timme och 28 minuter per natt i år (54 procent längre än förra året). Samma åldersgrupp snarkar mest även bland män, 1 timme och 15 minuter i år (44 procent längre än förra året).

– Forskning kring snarkning har visat att män snarkar mer än kvinnor, men få studier använder sig av den typ av objektiva data som Sleep Cycle gör (ljudinspelningar). Kvinnor är i regel mer lättstörda än män när det sover och har därför en större tendens att uppmärksamma mäns snarkande. En förklaring till skillnaden mellan data från Sleep Cycle och forskningsstudier inom området skulle därigenom kunna bero på att kvinnors snarkande inte uppmärksammas i samma utsträckning av deras manliga partners och uppmanas således inte till att söka vård på samma sätt som män. Om detta stämmer skulle kvinnors snarkande vara ett tillstånd som i nuläget är underdiagnostiserat, säger Li Åslund, psykolog och sömnexpert på Sleep Cycle.

Kvinnor sover mer än män

En jämförelse mellan könen visar också stora skillnader i sömnvolym där kvinnor i genomsnitt sover betydligt mer än män. Sammantaget är skillnaden över 18 minuter. Sömndatan visar att män både går till sängs senare och stiger upp tidigare än vad kvinnor gör. Värt att notera är att kvinnor i de yngre åldersspannen (18 – 35 år) i snitt sovit mindre än de gjorde förra året, medan kvinnor 65+ sovit närmare 3 minuter mer i år än tidigare år.

Medan Sleep Cycles sömnapp automatiskt registrerar sömntid, snarkningar och sömnprat, behöver användare själva uppge vilket humör de har när de vaknar, i appen. Analysen visar att morgonhumöret har sjunkit något i år bland både kvinnor och män, när man jämför med föregående år. Det bästa morgonhumöret har personer i åldern 18 – 24 år haft under året, men det är inte de äldsta åldersgrupperna som har det sämsta morgonhumöret, där hittar vi istället personer mellan 35 – 44 år.

Källa: Sleep cycle

LÄS MER: GUIDE: Så hanterar du sömnapné

 

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fredrik Hed

svarar på dina 
läkemedelsfrågor

Fredrik Hed är apotekare och besvarar frågor om läkemedel, kosttillskott och naturmedel.

Missa ingen viktig information

Gör som tusentals andra och prenumerera på våra nyhetsbrev. Det är gratis!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med alla inlägg från senaste veckan. Ibland kommer också specialutskick om specifika ämnesområden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Välj vilka nyhetsbrev du vill ha:

Dina personuppgifter


När du klickar på Prenumerera-knappen ovan läggs din epostadress till i databasen för nyhetsbrev. Inga andra data samlas in om dig.

Du kommer att få ett mail skickat till dig där du måste bekräfta din epostadress för att prenumerationen ska aktiveras.

I varje nyhetsbrev finns en länk där du kan avsluta din prenumeration. Vi följer GDPR-direktivet.

Välj innehåll i ditt nyhetsbrev Stäng

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Liknande artiklar

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

19 juli 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.