Det låter konstigt eftersom brist på K-vitamin är väldigt ovanligt enligt Livsmedelsverket. Men det har påvisats hos personer med nedsatt upptag i tarmen och vid antibiotikabehandling.
Nyfödda barn får alltid en injektion av vitamin K eftersom de saknar de bakterier som bildar vitamin K och bröstmjölken innehåller för lite vitamin K för att skydda barnet.
Du behöver troligen inte ta extra K-vitamin
Om du äter hälsosamt och varierat behöver du med stor sannolikhet inte ta extra K-vitamin. Det finns två olika sorters vitamin K. Kål, gröna bladgrönsaker och vissa oljor är mycket bra källor för vitamin K1 (fyllokinon). Kött, lever, äggula och mejeriprodukter innehåller högre halter av vitamin K2 (menakinoner). Vitamin K2 bildas av bakterier i mag-tarmkanalen hos djur, men kan även finnas i högre halter i fermenterade livsmedel och alger.
Om du tar blodförtunnande läkemedel
Personer som behandlas med blodförtunnande läkemedel som innehåller en K-vitamin-antagonist, warfarin (Waran), får ibland rådet att begränsa konsumtionen av livsmedel rika på vitamin K. Bakgrunden är att vitamin K påverkar blodkoagulationen. Om ditt intag av livsmedel som är rika på K-vitamin varierar mycket från dag till dag kan det bidra till problem med att ställa in den rätta dosen.
Prata med personalen på Waran-mottagningen i så fall.
LÄS MER: Allt du behöver veta om vitaminer och mineraler
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.