Den mänskliga kroppen behöver energi för att fungera. Energin tillför vi genom den mat och vätska som vi äter och dricker varje dag.
I kosttabeller, och på livsmedelsförpackningar, anges energiinnehållet som antingen kcal eller kJ; det står för kilokalorier och kilojoule, och är olika sätt att beräkna och ange energiinnehåll.
Kroppen får energi från tre huvudsakliga källor; protein, fett och kolhydrater. Det ungefärliga dagsbehovet från protein är cirka 10-15 procent, fett 30 procent respektive kolhydrater 55-60 procent av det totala energiintaget.
Protein är kroppens byggmaterial som finns i till exempel mjölk, ost, kött, fisk och ägg. Det fett som du äter bör du i möjligaste mån se till att det är vegetabiliska (växtbaserade) fetter. Och kolhydrater finns i stor utsträckning i spannmål, potatis, rotsaker, ris, grönsaker och frukt.
Enligt Livsmedelsverket ger 1 gram protein cirka 4 kcal energi, 1 gram kolhydrater ger cirka 4 kcal energi och 1 gram fett ger cirka 9 kcal energi. Även alkohol ger energi, 1 gram alkohol ger cirka 7 kcal energi.
Det dagliga energibehovet är cirka 2 400 kcal för män 61-75 år och cirka 2 200 kcal för män över 75 år. För kvinnor är behovet cirka 1 900 kcal från 61 år och uppåt.
Livsmedelsverket har mycket bra information om näring och energi på sin hemsida, www.livsmedelsverket.se.
Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 45 2012.
LÄS MER
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar; i dagsläget ILCO-magasinet och OsteoporosNytt.
Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.