Råa bladgrönsaker innehåller mycket nitrat, som i kroppen kan omvandlas till nitrit, och båda kan vara skadliga om du får i dig för mycket. Om man får i sig väldigt höga mängder nitrit kan det orsaka sjukdomen methemoglobinemi. Sjukdomen innebär att förmågan att transportera syre i blodet försämras.
Eftersom du har ätit det hela livet, är min bedömning är att du lugnt kan fortsätta att äta spenat, oavsett om de är råa eller förvällda. Spenatblad i påse, som man köper i livsmedelsbutiken, passar utmärkt i sallad. Och normala mängder i en sallad 1-2 gånger per dag går bra att äta. Dock bör du förvälla spenaten om du ska frysa in den. Den klarar sig bättre då.
Det positiva med nitrat och nitrit är att det kan omvandlas till kväveoxid i kroppen. Kväveoxid har positiva egenskaper som att bland annat sänka blodtrycket.
Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 1 2021.
LÄS MER
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.