I Verum Hälsofil ingår bakterien Lactococcus lactis L1A. Hälsofilen upptäcktes och namngavs av Umeåforskarna Stig Holm och Eva Grahn Håkansson i mitten av 1970-talet. Det är en mjölksyrabakterie som ursprungligen identifierades på en gård i Skellefteåtrakten.
Bakgrunden till Verum Hälsofil är den så kallade tätmjölken, som bereddes före kylskåpets existens, genom att spenvarm mjölk hälldes i en skål som bestrukits med blad från tätört. Efter ett par dagars mognad var tätmjölken färdig att ätas. Enligt folkmedicinen var den sortens filmjölk verksam som bot mot krämpor och sjukdomar, till exempel sårinfektioner och underlivsinfektioner.
Varför det fungerar för dig kan jag inte förklara, det är helt enkelt inte studerat ännu. Kanske är det så enkelt att de bakterier som orsakar urinvägsinfektion konkurreras ut av filens ”snällare” bakterier.
Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 25-26 2013.
LÄS MER
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.