13 juli 2024
Kosttillskottet Remifemin kan hjälpa vid klimakteriebesvär

1 547

Lästid (cirka): < 1 minut

Vilket kosttillskott kan jag ta för mina klimakteriebesvär?

Jag har kommit in i klimakteriet och har värmevallningar, nedstämdhet, viktuppgång och koncentrationssvårigheter ibland. Har också underlivsbesvär med torra kliande slemhinnor, infektion och flytningar.

Jag behandlas för depression med sertralin bluefish 100 mg per dag. Tar också Silica Plus 1 tabl per dag, B6 7 mg per dag, B1 100 mg per dag, samt C-vitamin ungefär varannan dag.

Har kollat på google vad man kan behandla klimakteriebesvär med, men det finns så mycket olika kosttillskott och naturläkemedel så jag vet inte vilka jag behöver. Jag vill inte ta något i onödan och helst inte ta något med östrogener.

  • Är det något som jag behöver lägga till naturlkm/kosttillskott?
  • Är det något jag kan ta bort av det jag tar idag?
  • Är det något av det jag tar som inte går ihop med sertralin?
Lotta

Sertralin, och andra antidepressiva läkemedel, kan ge torr mun och hud som biverkan. Dock inte torrhet i underlivet. Men det och de andra besvären som du räknar upp är vanliga “normala” klimakteriebesvär.

Det finns växtbaserade ämnen med östrogenliknande effekt, så kallade fytoöstrogener. De är inte lika effektiva som östrogen för behandling av svettningar och värmevallningar, men ger inte någon ökad risk för till exempel bröstcancer som östrogen kan göra. Ett exempel är ett växtbaserat läkemedel som heter Remifemin. Andra exempel att prova är Femal Balans Forte, Procomb Total, Femiform och Femarelle.

Prova ett av kosttillskotten

Du kan fortsätta att ta de andra tillskotten som du räknar upp. Men om du bara ska ta kosttillskott för dina övergångsbesvär skulle jag sluta med vitaminerna och Silica och bara prova något av det jag räknar upp ovan.

Både B- och C-vitamin är vattenlösliga, vilket betyder att ett eventuellt överskott följer med urinen ut. Det går alltså inte att överdosera dessa vitaminer, så det är ingen “fara” med att fortsätta med dessa.

Det finns inga studier gjorda på sertralin och dessa kosttillskott, men jag bedömer att det inte ska vara någon fara då både B- och C-vitamin samt silica är naturliga produkter där vi har lång erfarenhet.

LÄS MER: Kan jag använda Propavan samtidigt med Vagifem när jag är i klimakteriet?

 

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 18 augusti 2017 @ 09:57

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

13 juli 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.