magbesvär
mohamed hassan @pxhere

Var femte svensk upplever att magbesvär hindrar dem

PRESSMEDDELANDE Fyra av tio svenskar har problem med magen varje månad och var femte upplever att deras magbesvär styr eller hindrar dem i vardagen. Mest oro skapar magbesvären när det är långt till en toalett, i samband med resor och i intima situationer. Trots att det ofta finns produkter som kan hjälpa är det få som behandlar sina problem. Det visar en Novus-undersökning som Apoteket låtit göra.

– Många som är oroliga skulle kunna få hjälp med sina problem både via vården och hos oss på Apoteket. För många vanliga magåkommor finns bra produkter som med rätt behandling kan bota och lindra problemen, säger Louise Skalin, chefsfarmaceut på Apoteket.

Problem med mage och tarm är ett vanligt problem för många svenskar visar undersökningen som Novus gjort. Tre av fyra svenskar har någon gång problem och fyra av tio har det så ofta som en gång i månaden. Ändå är det bara hälften som behandlar sina problem och bara 20 procent som fått en diagnos.

– Magen är komplex och många kan behöva kontakta vården för att få hjälp. Men för många vanliga problem finns hjälp och råd att få hos våra medarbetare på apoteken, säger Louise Skalin.

De vanligaste magproblemen är enligt undersökningen:

  • Halsbränna
  • Uppblåst mage
  • Gaser
  • Trög mage
  • Diarré

För många blir magproblemen en oro och ett hinder i vardagen. Många oroar sig för att ha långt till en toalett och för att magen ska skapa problem på resor av olika slag. Även intima situationer som sexuellt umgänge och dejter oroar människor med magproblem. Kvinnor är överrepresenterade både i gruppen som anser att magproblemen styr eller hindrar deras vardag och i gruppen som känner oro för att vara intim med någon på grund av magbesvären.

De situationer som flest oroar sig för på grund av sina magproblem är:

  • Att vara långt från en toalett
  • Att vara intim med någon/dejt
  • Resa med flyg
  • Övernatta hos någon
  • Gå på fest

Även andra vardagliga situationer som middag hos bekanta, träning och möten på jobbet är situationer som oroar många.

För att underlätta för människor som har problem med magen har Apoteket tagit fram ett enkelt magtest som finns på apoteket.se. Där finns också mer information samt möjlighet att chatta med apotekets medarbetare.

Källa: Apoteket

LÄS MER: Vad ska jag göra åt mina problem med magen?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close

Missa inga nyheter!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senast veckans alla inlägg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.