17 april 2024
Ginseng har en mycket mild inverkan på mäns förmåga att få och bibehålla erektion under sex.
Ginseng har en mycket mild inverkan på mäns förmåga att få och bibehålla erektion under sex. Foto: gpointstudio on Freepik

83

Är ginseng bra mot ED?

Jag undrar om ginseng kan vara ett bra preparat vid ED – potensproblem?

Har vissa bekymmer med potensen och tänkte testa om ginseng kan hjälpa. 

Carl

Ginseng kan möjligen vara ett alternativ att prova vid ED – erektil dysfunktion/impotens.

Det finns flera studier som har tittat på de potentiella sexrelaterade effekterna av kosttillskott som innehåller ginseng. Men studierna har gett blandade resultat.

Till exempel fann en översikt från 2020 publicerad i World Journal of Men’s Health att vissa studier visade att ginseng gav en förbättring av spermiekvaliteten, medan andra visade liten eller ingen nytta.

När det gäller erektil dysfunktion tyder den mest högkvalitativa forskningen på att ginseng har en mycket mild inverkan på mäns förmåga att få och bibehålla erektion under sex.

I en Cochrane-översikt publicerad 2021 analyserade forskare nio studier som involverade 587 män med mild till måttlig erektil dysfunktion. Männen var mellan 20 och 70 år gamla och alla kliniska studier jämförde ginsengtillskott med ett icke-terapeutiskt placebo (sockerpiller).

Författarna drog slutsatsen att ginseng verkar ha en “trivial effekt” på erektil dysfunktion hos annars friska män. Men de noterade att ginseng kan förbättra mäns förmåga att ha sex framgångsrikt, åtminstone enligt de självrapporterade svaren från deltagarna.

Inga signifikanta fördelar noterades för sexuell lust, sexuell upphetsning eller andra aspekter av sexuell hälsa som kan påverka prestationen i sängen.

Med andra ord verkar ginsengpreparat bara ha milda fördelar för erektil dysfunktion, även om det var förknippat med förbättringar i den allmänna sexuella förmågan.

Du kan alltid prova och se om du märker någon skillnad.

Källa: Pubmed, Forhims.

LÄS MER

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

17 april 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.