27 september 2022
Search
Generic filters
hypertyreos
Foto: Pxhere.com

539

Kan jag ta kosttillskott när jag har hypertyreos?

Jag utreds för hypertyreos, och har även autoimmun encefalit. Jag behandlar dagligen med risperidon, 2 mg. Jag tar även kosttillskott i form av zink, melatonin, gurkmeja, olivbladsextrakt, omega 3 och probiotika.

Jag läste på nätet angående hypertyreos att vissa naturmedel kan innehålla jod eller tyroxin. Innehåller något av dessa medel jod eller tyroxin?

Madde

Utifrån denna informationen kan jag säga att dessa tillskott inte innehåller varken jod eller tyroxin. Så det bör gå bra att ta dessa med din hypertyreos.

För säkerhets skull bör du alltid läsa på innehållsförteckningen på varje tillskott för att säkerställa detta. Olika tillverkare har olika ingredienser i sina kosttillskott. Samtidigt är jod och tyroxin ämnen som kan påverka ganska vitala funktioner i kroppen, vilket gör att seriösa tillverkare anger på förpackningen om dessa ämnen finns med i produkten.

Hypertyreos är en sjukdom som ger ett överskott av sköldkörtelhormon i kroppen. Ämnesomsättningen ökar och kroppen går på högvarv.

Autoimmun encefalit är ett samlingsnamn för flera tillstånd där immunförsvaret bildat antikroppar mot ett eller flera proteiner i hjärnan. Encefalit betyder inflammation i hjärnan och kan ge en mängd olika symtom.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 39 2019.

LÄS MER: Är det lämpligt med kosttillskott till min medicin?

 

close
Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

27 september 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.