Tänk dig att du har en svår sjukdom. Det finns ett läkemedel för att behandla sjukdomen, men det är för dyrt för att samhället ska ha råd att använda det. Det är ett exempel på en fråga som diskuteras i den nya podden Rådet som lanseras av NT-rådet idag. Hur mycket är ett liv värt egentligen?
Det kommer ständigt ett stort antal nya läkemedel, exempelvis för cancersjukdomar och för sällsynta sjukdomar där det tidigare inte funnits så många alternativ för behandling. Många av de nya läkemedlen är dyra, kostar mycket pengar, och effekterna är ibland fantastiska medan i andra fall ganska blygsamma. Samtidigt blir det tydligare att resurserna i hälso- och sjukvården inte matchar de behoven som finns.
Därför krävs prioriteringar i sjukvården, för att avgöra vilka läkemedel som är effektiva till ett rimligt pris. I ett försök att tydliggöra hur prioriteringar görs, förklarar NT-rådet (Rådet för nya terapier*) detta i en podcast.
– Prioriteringar har alltid gjorts inom hälso- och sjukvården och kommer kanske att behöva göras än mer i framtiden. Jag tror att det här sättet vi arbetar med läkemedel på kanske är svårt att acceptera och förstå, men det är ett sätt att arbeta tydligt och transparent med vad vi anser oss ha råd med och vad vi måste tacka nej till, säger Gerd Lärfars, ordförande i NT-rådet i det första avsnittet av podden Rådet.
Klicka på pilen nedan för att lyssna på podden:
LÄS MER: Varför är många läkemedel så dyra?
* Rådet för nya terapier, NT-rådet, är en expertgrupp med representanter för Sveriges regioner. NT-rådet har mandat att ge rekommendationer till landets regioner om användning av vissa nya läkemedel, oftast sådana som används på sjukhus.
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.