27 september 2022
Search
Generic filters

415

Är det atorvastatin som har påverkat ASAT och ALAT?

Jag är en kvinna på 66 år. Jag fick hjärtinfarkt i november 2017, och tio dagar senare akut leversvikt. Nu har jag fått diagnosen AIH, autoimmun hepatit. Tog azatioprin i drygt 2 veckor, men har tillfälligt fått sluta med den pga rethosta och “trångt” i bröstet. Fick i stället öka prednisolonet till 20 mg/dag

Jag tar följande läkemedel:

Läste i Fass om Atorvastatin under kontraindikationer: – “Med aktiv leversjukdom eller oförklarlig ihållande förhöjningar av serumtransaminaser till mer än 3 ggr den övre gränsen för normalvärdet”. Mina värden blev aldrig helt normala efter leversvikten. Värdena ar pendlat mellan 1,5 – 3 för att nu senast ligga på ASAT – 7,4 och ALAT – 7.

Tror du att Atorvastatinet kan ha orsakat höjningarna och bör jag ta upp det med läkarna? Känns som jag helst skulle vilja sluta med det.

Yaccy

Normalvärden för ASAT och ALAT är enligt följande:

  • ASAT, Kvinnor: < 0,60 µkat/L
  • ALAT, Kvinnor: 0,15 – 0,75 µkat/L

Värden upp till 2-3 är förhöjda men behöver inte anses farliga. Däremot bör de kontrolleras igen. Dina höga värden som nu ligger på runt 7 bör analyseras djupare.

Visst kan det vara så att atorvastatin kan ha bidragit till det, men jag tror inte att det ensamt har påverkat levern. Iom hjärtinfarkten och den efterföljande leversvikten kan det visst vara så som läkaren säger, att det är en AIH.

Enligt Fass ska atorvastatin inte användas vid aktiv leversjukdom, så jag tycker att du och din läkare ska följa det och hitta ett annat alternativ. Jag tycker alltså absolut att du ska ta upp det med läkaren. Däremot behöver du sannolikt behandling för höga blodfetter för att minska risken för nya hjärtinfarkter. Det finns andra alternativ.

LÄS MER: Kan jag ta Redasin istället för Atorvastatin?

close
Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

27 september 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.