2 februari 2023

439

Är det atorvastatin som har påverkat ASAT och ALAT?

Jag är en kvinna på 66 år. Jag fick hjärtinfarkt i november 2017, och tio dagar senare akut leversvikt. Nu har jag fått diagnosen AIH, autoimmun hepatit. Tog azatioprin i drygt 2 veckor, men har tillfälligt fått sluta med den pga rethosta och “trångt” i bröstet. Fick i stället öka prednisolonet till 20 mg/dag

Jag tar följande läkemedel:

Läste i Fass om Atorvastatin under kontraindikationer: – “Med aktiv leversjukdom eller oförklarlig ihållande förhöjningar av serumtransaminaser till mer än 3 ggr den övre gränsen för normalvärdet”. Mina värden blev aldrig helt normala efter leversvikten. Värdena ar pendlat mellan 1,5 – 3 för att nu senast ligga på ASAT – 7,4 och ALAT – 7.

Tror du att Atorvastatinet kan ha orsakat höjningarna och bör jag ta upp det med läkarna? Känns som jag helst skulle vilja sluta med det.

Yaccy

Normalvärden för ASAT och ALAT är enligt följande: ASAT, Kvinnor: < 0,60 µkat/L ALAT, Kvinnor: 0,15 – 0,75 µkat/L Värden upp till 2-3 är förhöjda men behöver inte anses farliga. Däremot bör de kontrolleras igen. Dina höga värden som nu ligger på runt 7 bör analyseras djupare. Visst kan det vara så att atorvastatin kan...

Detta inlägg är tillgängligt för våra Premium och VIP-medlemmar.
Som medlem slipper du också alla annonser.
Logga in - om du redan är medlemBli medlem

Dela det här med dina vänner
Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

2 februari 2023

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.