Det är svårt att säga exakt vilket av alla dessa som har orsakat diarré.
Det är inte alls ovanligt att man får problem med magen vid insättning av ett nytt läkemedel, men det brukar gå över av sig självt efter 1-2 veckor. Det kan också ske om man ökar dosen på ett läkemedel som man redan står på. Samtidigt gjordes detta i anslutning till din hjärtinfarkt i december så det borde ha lagt sig idag tycker jag.
Nedan listar jag dina läkemedel och hur vanlig diarré är som biverkan:
• Dessa läkemedel har diarré som en vanlig biverkan: Clopidogrel,
• Dessa läkemedel har diarré som en mindre vanlig biverkan: Pantoprazol, Eplerenon, Entresto, Metoprolol
• Dessa läkemedel har diarré som en sällsynt biverkan: Furix
• Följande läkemedel har inte diarré upptaget som biverkan: Trombyl
Utifrån detta skulle jag säga att clopidogrel, som du tar för att minska risken för blodpropp efter hjärtinfarkten, möjligen skulle orsaka diarré. Men eftersom du tagit den i ett år är det inte sannolikt ändå.
Då skulle det kunna vara någon av dem där diarré är en mindre vanlig biverkan; Pantoprazol, Eplerenon, Entresto eller Metoprolol. Men som sagt, det borde gått över på 1-2 veckor om det var läkemedlet som orsakade det.
Metformin kan orsaka diarré och magproblem
Det enda som återstår är metformin som du tar för din diabetes. Det kan orsaka magproblem och diarré när man startar behandlingen eller ökar dosen. Men precis som de andra läkemedlen brukar dessa problem gå över efter några veckor.
Ett annat alternativ kan vara att din diarré inte alls är kopplad till dina läkemedel, utan till något helt annat. Prata med din läkare om det.
En annan sak du kan ta upp med läkaren är att vissa av dina läkemedel krockar med varandra:
• Entresto och eplerenon: Detta kan orsaka för högt kalium i blodet och ökad risk för arytmi (ojämn hjärtrytm). Genom att justera dosen kan det ändå gå bra att ta dem samtidigt.
• Clopidogrel och Pradaxa: Dessa två läkemedel är av samma klass och skyddar mot blodpropp med samma mekanism. Kolla om du verkligen behöver båda. Du tar dessutom Trombyl, som också är blodförtunnande.
LÄS MER
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.