Nej, Waran och jordgubbar är inte farligt ihop.
Det stämmer alltså inte att du ska undvika dessa helt och hållet, men det är bra om du har lite kontroll på hur mycket du äter.
Både jordgubbar och rabarber innehåller K-vitamin, som direkt motverkar effekten av Waran. För att göra det enkelt och säkert att ställa in och behålla en bra Waran-dos bör du därför äta lika mycket jordgubbar och/eller rabarber varje dag, så att effekten på blodets levringsförmåga blir lika från dag till dag. Om ditt intag av rabarber och jordgubbar varierar stort från dag till dag blir det svårt att ställa in en bra dosering av Waran för dig.
Därför föreslår jag att du pratar med din läkare och personalen på Waran-mottagningen innan du börjar äta dessa läckerheter så att ni tillsammans kan lägga upp en strategi för hur ni ska gå tillväga.
Det kan behövas lite tätare besök i början för att justera dosen samt på hösten när du slutar med rabarber och jordgubbar.
Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 22 2013.
LÄS MER
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar; ILCO-magasinet och OsteoporosNytt.
Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.