Det ska normalt gå bra att ta Flexovital och Eliquis tillsammans, eftersom det inte finns några kända interaktioner/krockar mellan dessa två preparat.
Flexovital är ett kosttillskott som innehåller naturliga ämnen som L-arginin, L-citrullin, rödbetsextrakt, rosenrot, magnesium och C-vitamin.
Eliquis (apixaban) är ett blodförtunnande läkemedel som används för att förebygga blodproppar. Även om det inte finns några kända interaktioner är det viktigt att vara försiktig, eftersom vissa ingredienser i kosttillskott kan påverka blodcirkulationen och blodtrycket. Rådgör därför med din läkare eller apotekspersonal innan du kombinerar dessa preparat.
Vad är Flexovital?
Flexovital är ett kosttillskott som marknadsförs för att stödja blodcirkulationen och energinivåerna i kroppen. Det innehåller flera aktiva ämnen som har olika effekter på kroppen:
- L-arginin och L-citrullin: Dessa är aminosyror som kan vidga blodkärlen genom att öka produktionen av kväveoxid (NO) i kroppen. Kväveoxid bidrar till avslappning av blodkärlen, vilket i sin tur kan leda till förbättrat blodflöde och sänkt blodtryck.
- Rödbetsextrakt: Rödbetor är naturligt rika på nitrater, som kroppen omvandlar till kväveoxid. Denna mekanism liknar den för L-arginin och kan ha en positiv effekt på blodcirkulationen och blodtrycket.
- Rosenrot: Rosenrot är en växtbaserad ingrediens som ofta används för att förbättra energi, mentalt fokus och minska trötthet.
- Magnesium och C-vitamin: Magnesium är viktigt för musklernas funktion och nervsystemet, medan C-vitamin är en antioxidant som skyddar kroppens celler mot skador från fria radikaler.
Flexovital är inte ett läkemedel utan ett kosttillskott, vilket innebär att det inte genomgått samma rigorösa tester som läkemedel. Även om ingredienserna är naturliga kan de ändå ha effekter på kroppen, särskilt om man redan använder läkemedel.
Vad är Eliquis?
Eliquis är ett receptbelagt läkemedel som innehåller den aktiva substansen apixaban. Det tillhör en grupp läkemedel som kallas ”direktverkande antikoagulantia” (DOAK), även kallat blodförtunnande läkemedel. Eliquis används för att minska risken för att blodproppar bildas i kroppen.
När används Eliquis?
Eliquis används ofta för att:
- Förebygga stroke hos personer med förmaksflimmer (en oregelbunden hjärtrytm).
- Behandla djup ventrombos (DVT) och lungemboli (blodpropp i lungan).
- Förebygga blodproppar efter operationer i höft- eller knäleder.
Hur fungerar Eliquis?
Apixaban (den aktiva substansen i Eliquis) hämmar ett specifikt protein i blodet som kallas ”faktor Xa”. Faktor Xa är en viktig del i blodets koagulationssystem, och när detta protein blockeras, minskar blodets förmåga att koagulera. Det betyder att blodet blir ”tunnare”, vilket minskar risken för att farliga blodproppar bildas i hjärtat, lungorna eller benen.
Finns det risker med att kombinera Flexovital och Eliquis?
I dagsläget finns inga kända interaktioner mellan Flexovital och Eliquis. Dock är det viktigt att vara medveten om att vissa ingredienser i Flexovital kan påverka blodflödet och blodtrycket. Exempelvis kan L-arginin och rödbetsextrakt påverka blodkärlens vidgning, vilket i teorin skulle kunna förstärka effekten av Eliquis.
Viktiga saker att tänka på
- Blödningsrisk: Eftersom Eliquis är blodförtunnande ökar risken för blödningar. Om Flexovital påverkar blodtrycket eller blodflödet, kan det indirekt påverka risken för blödningar.
- Rådgör med läkare: Även om inga kända interaktioner har rapporterats, bör du alltid informera din läkare om alla kosttillskott, naturläkemedel och andra preparat du tar. Vissa ämnen kan påverka läkemedlens effekt utan att det är tydligt i interaktionsdatabaser.
Sammanfattning
Du kan i de flesta fall ta Flexovital och Eliquis tillsammans, eftersom inga kända interaktioner rapporterats. Men eftersom både Flexovital och Eliquis kan påverka blodcirkulationen är det klokt att rådgöra med en läkare eller apotekare innan du kombinerar dessa preparat. Flexovital är ett kosttillskott med ingredienser som kan förbättra blodcirkulationen, medan Eliquis är ett blodförtunnande läkemedel som används för att förhindra blodproppar. Var alltid noga med att informera din läkare om vilka kosttillskott du tar för att säkerställa en trygg och effektiv behandling.
LÄS MER
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar; ILCO-magasinet och OsteoporosNytt.
Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.