30 september 2023

1 499

Vilken kost motverkar behandlingen med Letrozol?

Jag har ätit Letrozol i snart två år som efterbehandling efter att jag opererade bort två tumörer inklusive höger bröst i juli 2016.

Sedan aug 2017 äter jag en rejäl vegetarisk/vegansk kost till lunch varje dag på min skola och t ex mycket nötter över huvudtaget för jag har trott att det skulle hjälpa mig att hålla mig frisk. Har jag istället motverkat behandlingen?

Jag tar följande läkemedel och tillskott:

  • Letrozol 2,5 mg/dag
  • Levaxin 100 mikrogram/dag
  • Omeprazol 20 mg/dag
  • Bispropolol 2,5 mg/dag
  • B6 400 mg/dag
  • Lactiplus 1/dag
  • D-vitamin 1/dag
  • Eskimo 3 1000 mg

Jag äter Levaxin sedan 30 år (efter strålbehandling mot Hodgkins). På hälsokostaffären sa de att jag inte kunde kombinera Levaxinet med nyponpulver, som jag tänkte prova för att lindra artrosen (som blir sämre av Letrozol). Stämmer detta? Är det nåt annat som inte går att kombinera med Levaxin?

Jag är 53 år och undrar vilka livsmedel ska jag undvika för att Letrozol ska ha maximal effekt? Vilken kost motverkar behandlingen med Letrozol? Finns det livsmedel som hjälper behandlingen?

Lena LH

 

Om du tar Letrozol var din tumör hormonkänslig, vilket betyder att tumörens tillväxt stimulerades av det kvinnliga könshormonet östrogen.

När du behandlar med den typen av läkemedel är det bra att undvika kost som innehåller fytoöstrogener. Det är växtämnen som liknar kroppens eget östrogen, och som skulle kunna utöva en viss stimulerande effekt på östrogenreceptorer och därmed möjligen öka bröstcancerrisken. Det finns även studier som talar för att fyto-östrogener skulle kunna interagera med och hämma effekten av antiöstrogener som letrozol och tamoxifen. Fytoöstrogener finns bland annat i nötter, oljeväxter, broccoli, linfrön och brysselkål. Det är dock inte alls klarlagt att det finns ett samband med bröstcancer, och vilka doser som gäller. Troligen behövs väldigt höga doser för att risken ska öka och effekten av behandling ska minska.

Kosttillskott kan motverka cancerbehandling

Enligt en artikel i Läkartidningen 2005 skulle preparat och kosttillskott innehållande soja, övriga fytoöstrogener, vitlök, ginko biloba, echinacea, ginseng, och valeriana möjligen kunna påverka bröstcancerrisk eller -behandling. Däremot är det inte känt på vilket sätt eller i vilken utsträckning.

Du äter redan en bra kost och jag kan inte rekommendera några ytterligare livsmedel som hjälper behandlingen. Fortsätt med mycket frukt, grönsaker, fisk och magert kött. Och fysisk aktivitet efter förmåga. Då har du gjort allt du kan.

Jag har aldrig hört att man inte kan kombinera Levaxin med nyponpulver. Jag hittar inget i Fass om det, eller i den stora vetenskapliga databasen Pubmed om det. Så vad jag kan bedöma kan du testa nyponpulver för din artros.

LÄS MER: Motverkar kosten min cancermedicin?

 

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 7 september 2018 @ 07:27

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

30 september 2023

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.