Jag såg också det och blev också nyfiken på bävergäll. Kul att du ställde frågan.
Bävergäll, eller castoreum som det också kallas, är ett gulaktigt sekret med stark doft som bävern (både honor och hanar) avsöndrar från gällpungar. Gället utnyttjas för doftmarkeringar inom reviret.
Som “läkemedel” har det använts i över 2500 år, både inom folkmedicin samt skolmedicin. Bland annat har det använts för behandling av allt ifrån tandvärk till epilepsi. Dock var det särskilt vanligt i behandling mot olika kvinnosjukdomar såsom hysteri.
Ända in på 1900-talet var det ett officiellt läkemedel på svenska apotek och det var ett så eftersökt läkemedel att den stora efterfrågan kom att leda till bäverns utrotning genom jakt i Sverige på 1870-talet.
”Bävergäll botar feber och tandvärk”
Det innehåller salicylsyra och såldes på apoteken. Apoteken gav motsvarande två månadslöner för ett par gällpungar. Gället är en av fyra doftråvaror från djurriket som använts av parfymindustrin. De tre andra är ambra, mysk och sibetolja.
Enligt “Bevern” (Rosell & Pedersen 1999) kände redan Hippokrates till bävergällens verkningar och det finns dokumenterat runt 200 recept på mediciner med bävergäll från 1600- och 1700-talen. Allt från att bota feber och tandvärk till förhindrande av sinnessjukdom ansågs bävergällen göra. Om man hade gikt skulle det blandas med vin och strykas på drabbad kroppsdel. Gällen kunde “dräpa löss, stoppa hicka, vara potenshöjande och fungera som preventivmedel“.
LÄS MER: 11 besvär – så kan du ta hjälp av naturmedicin
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.