Ja, det kan vara olämpligt eftersom nabumeton, den aktiva substansen i Relifex, kan minska den blodtryckssänkande effekten av både Salures och Seloken Zoc. Men det betyder inte att det inte går att kombinera dessa.
När ett läkemedel påverkar ett annat kallas det interaktion. Effekten kan förstärkas eller försvagas och du kan riskera att få oönskade biverkningar. I det aktuella fallet kan det bli sämre effekt av blodtrycksbehandlingen.
Relifex kan försämra den blodtryckssänkande effekten
Enligt den svensk-finska interaktionsdatabasen SFINX, som bland annat produceras av avdelningen för klinisk farmakologi vid Karolinska institutet, kan NSAID-läkemedel (i det här fallet Relifex), hos vissa patienter, minska den blodtryckssänkande effekten av både betablockerare (i det här fallet Seloken ZOC) och diuretika (vätskedrivande, i det här fallet Salures). Samtidig användning av Salures och Relifex kan också ge viktuppgång.
SFINX:s rekommendation är att noggrant följa blodtrycket. Dosen Seloken ZOC och Salures kan behöva justeras uppåt. Kalciumflödeshämmare kan vara ett alternativ i stället för både betablockerare och diuretika vid behandling av hypertoni om man samtidigt tar NSAID-läkemedel.
Denna egenskap att påverka blodtrycksläkemedel har alla så kallade NSAID-läkemedel. Det är vanliga smärtstillande, febernedsättande och i högre doser antiinflammatoriska läkemedel, som till exempel Diklofenak, Eeze, Voltaren, Arthrotec, Alganex, Mobic, Ipren, Ibuprofen, Advil, Alindrin, Brufen, Ibumetin, Nurofen, Naprosyn, Naproxen, Pronaxen, Orudis, Siduro, Celebra, Vioxx och Arcoxia, samt även glukosamininnehållande läkemedel.
Paracetamol är ofta ett bättre alternativ
Ett bättre alternativ är att du inte använder NSAID-läkemedel (se nedan) utan istället försöka klara dig med smärtstillande läkemedel som innehåller substansen paracetamol, som t ex Alvedon, Panodil, Curadon och Reliv.
Du nämner också i din fråga korta ”anfall” av yrsel/ostadighet. Detta är inte ovanligt vid just behandling av högt blodtryck. Det kanske är så att du har för mycket läkemedel och att du därmed har för lågt blodtryck. Be din läkare att få göra en 24-timmarsmätning av trycket för att se hur det varierar över dygnet. Det kan också ge en bättre inställning och lättare val av rätt blodtrycksläkemedel för just dig.
LÄS MER: Hur farligt för levern är det att kombinera Orudis och Nobligan?
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.